Suomen ulkoministeriö on julkaissut tänään, joulukuun 21. päivä ensimmäisen osan kansallisesta Ukrainan jälleenrakentamissuunnitelmasta. Tavoitteena on helpottaa suomalaisyritysten osallistumista sinikeltaisiin jälleenrakennustalkoisiin. Suunnitelmaa on valmisteltu vuorovaikutteisesti elinkeinoelämän, Team Finland -verkoston ja erityisrahoituslaitosten kanssa.

- Ukrainan jälleenrakentaminen on suuri urakka ja tällaiselle toimintasuunnitelmalle on hyvin käytännönläheinen tarve. Hienoa, että työ pystyttiin toteuttamaan näin oikea-aikaisesti ja siinä on huomioitu elinkeinoelämän tarpeet, toteaa Metsäteollisuus ry:n kauppapolitiikan asiantuntija Timo Tolonen.

Ulkoministeriön tänään julkaisema suunnitelma selkiyttää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä, tarjoaa selkeän neuvontapalveluiden kanavan ja tuo konkreettisia ratkaisuehdotuksia rahoitus- ja vakuuselementteihin.

- Ensimmäisessä osassa esitetään useita rahoitusratkaisuja, jotka helpottavat markkinaselvityksiä, kaupankäyntiä ja investointeja Ukrainaan. Suunnitelma sisältää myös kuvauksen tarjottavista neuvontapalveluista ja rahoituksesta yhteystietoineen. Kaiken keskiössä on vastuullinen liiketoiminta, oikeusvaltioperiaate ja korruption torjunta.

Metsäteollisuudella on paljon annettavaa Ukrainalle

Metsäteollisuus ry:n johtaja Maarit Lindströmin mukaan panostukset Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmaan ja sen toteutukseen ovat fiksu sijoitus Suomen talous- ja ulkosuhteiden kenttään:

- Kukin yritys tekee toki itse omat riskiarvionsa, markkina-analyysinsä sekä päätöksensä Ukrainaan lähtemisestä, mutta nyt niille on rakennettu ajoissa hyvät starttitelineet valtiovallan puolelta. Emmehän halua jäädä jälkeen muiden maiden edellytyksistä, Lindström sanoo.

Ukrainan jälleenrakennukseen osallistuminen vauhdittaa yritysten mahdollisuuksia Ukrainan markkinoilla, kun toimintaympäristö sen sallii. Metsäteollisuus ry näkee potentiaalia myös suomalaisille metsäteollisuuden yrityksille.

- Suomalaisella metsäteollisuudella, puutuoteteollisuudella ja puurakentamisella on paljon annettavaa Ukrainalle. Seuraamme tiiviisti maan tilannetta ja pidämme silmällä kansallisen Ukrainan jälleenrakentamissuunnitelman toisen osan valmistelua, joka keskittyy valtionhallinnon ja kansalaisjärjestöjen mahdollisuuksiin osallistua jälleenrakennukseen, Tolonen sanoo.