Metsäteollisuus ry oli mukana Slushin sivutapahtumassa Y Sciencessa. Tapahtuman Forest & Environment -osiossa kuultiin inspiroivat esitykset puuta raaka-aineena hyödyntäviltä Innomostilta sekä LignoSphereltä.

Innomost. - Koivusta kosmetiikkaan


Innomost jalostaa koivua ja metsäteollisuuden sivuvirtoja kosmetiikan raaka-aineiksi, jotka ovat kestävämmän kehityksen mukaisia. Yrityksen ideologia on alusta asti perustunut ekologisuuteen.


''Unelmamme on se, että voimme jättää ympäristöön positiivisen vaikutuksen'', toteaa Innomostin myynti- ja markkinointijohtaja Aino Erkinjuntti.  


Tärkeää unelmaa vie eteenpäin se, että yrityksen tuotteet tarjoavat kestävämmän kehityksen mukaisen vaihtoehdon esimerkiksi mikromuoville, mehiläisvahalle ja palmuöljylle. Innomostin monipuoliseen tuotevalikoimaan kuuluvat koivusta saatavat luonnolliset aineosat: koivunkuorijauhe, koivuhiilijauhe, betuliini, suberiini ja atsealiinihappo.


Innomostin toiminta on laajentumassa kovaa vauhtia. Yhtiön pilottituotantolaitos valmistuu Kokkolaan tämän vuoden lopulla ja se tulee työllistämään 25 työntekijää seuraavien vuosien aikana.


LignoSphere - Tieteestä tuotteeksi


LignoSpheren toimitusjohtaja, tohtori Nina Forsman kertoo olleensa aina kiinnostunut luonnontieteistä. Kiinnostuksenkohde johti aikoinaan opiskelemaan Aalto-yliopistoon uusiutuvien materiaalien tekniikkaa aina tohtoriopintoihin asti. Opinnoissaan Nina pääsi tutustumaan ligniiniin  – luonnon omaan sideaineeseen, jota saadaan muun muassa puusta sellunkeiton sivutuotteena.


Ninaa alkoi toden teolla kiehtomaan ligniinin, monimutkaisen kasviperäisen polymeerin, laajat käyttömahdollisuudet. Nina näki ligniinissä niin suurta hyödyntämätöntä potentiaalia, että hän otti rohkean askeleen tutkijan työstä oman yrityksen perustamiseen yhdessä neljän muun kollegan kanssa.


Näin syntyi LignoSphere, joka valmistaa ligniinistä kustannustehokkaasti liimoja, vedestä suojaavia pinnoitteita sekä muita tuotteita. LignoSpheren toiminta perustuu Aalto-yliopiston kehittämään valmistusmenetelmään, jolla fossiilisia raaka-aineita korvaavasta ligniinistä saadaan pallomaisia partikkeleita, joita voidaan muokata eri käyttötarkoituksiin sopivaksi.


''Tieteellä voidaan parhaimmillaan muuttaa maailmaa, mutta tutkimuksen vieminen käytäntöön vaatii konkretiaa'', sanoo LignoSpheren perustajajäsen Nina Forsman ja jatkaa ''On mielekästä tehdä työtä, jossa saa olla vahvasti mukana luomassa uutta''.


Metsäteollisuus rohkaisee alan uusiin innovaatioihin


Suomalaiset metsäteollisuusyritykset ovat maailman kärkeä uusiutuvien materiaalien teknologiaan perustuvien innovaatioiden kehittämisessä. Tutkimus, kehitys ja innovaatiot ovat metsäteollisuuden uusien tuotteiden ja liiketoimintamahdollisuuksien ajuri.


''On erittäin ilahduttavaa ja innostavaa nähdä startup-yritysten ratkaisukeskeisyyttä ja uutta luovaa otetta uusiutuvan, biohajoavan ja kierrätettävän materiaalin hyödyntämisessä. Hyvin rohkaisevaa on myös nuorten yritysten kyky ja asenne tarttua markkinaehtoisen maailman mahdollisuuksiin innovatiivisella otteella. Vain markkinoille lähtemällä saadaan aikaan kestävää talouskasvua ja asiakkaiden toteuttamia myönteisiä ympäristövaikutuksia'', sanoo johtaja Maarit Lindström Metsäteollisuus ry:stä.

Kuvassa: Nina Forsman (LignoSphere), Mari Saario (Sulapac), Marjaana Suorsa (Metsäteollisuus ry), Antti Valtonen (Sulapac) ja Aino Erkinjuntti (Innomost.)