Taloustieteitä sekä terveystaloustieteitä opiskeleva Noora Siivonen pääsi viime vuonna kesätyössään UPM Biomedicals -yksikössä tutustumaan puupohjaisiin biolääketieteen tuotteisiin. Pitkään terveydenhuoltoalasta kiinnostunut Noora innostui metsäalasta kertaheitolla.

 

Noora viimeistelee taloustieteen maisteriopintojaan Tampereen yliopistolle. Lisäksi työn alla ovat terveystaloustieteen maisteriopinnot Itä-Suomen yliopistossa. Viime kesän Noora työskenteli UPM Biomedicalsilla liiketoiminnan kehityksen parissa. Kesätyössään hän pääsi tutustumaan metsäalaan ja sen puupohjaisiin biolääketieteen tuotteisiin.

 

Taloustieteen opinnot mahdollistavat monipuoliset uravaihtoehdot

 

Nooralle ei ollut alusta asti selvää, mille alalle hän haluaa, sillä hän oli kiinnostunut monesta eri alasta. Lukiossa opinto-ohjaajalla oli suuri merkitys jatko-opintojen valinnassa. Lisäksi opiskelijat ammattikorkeakouluista ja yliopistoista tulivat esittelemään opinalojaan lukiolaisille.


Noora tutustui eri vaihtoehtoihin ja päätti kokeilla kiinnostavalta tuntunutta taloustiedettä. Opinalana taloustiede on laaja ja mahdollistaa erikoistumisen monille erialoille. Taloustieteen opiskelusta voikin päätyä mitä erilaisimpiin urapolkuihin.

- Taloustiede on todella monipuolinen ala. Minulla on kavereita, jotka ovat päätyneet samoista opinnoista hyvin erityyppisiin tehtäviin, Noora toteaa.

Taloustieteen opiskelun kautta Noora myös tutustui ensi kerran terveystaloustieteeseen, jota opetetaan Suomessa ainoastaan Itä-Suomen yliopistossa. Nooraa terveydenhuoltoala on kiinnostanut nuoresta asti, joten hän innostui opinnoista toden teolla ja pääsikin yhteishaun kautta opiskelemaan maisteriohjelmaan.

- Terveystaloustieteiden ohjelma on aika pieni. Meitä maisteriohjelmassa samaan aikaan aloittaneita oli vain kaksikymmentä. Aika kapea ala on siis kyseessä, Noora pohtii.  

 

Taloustieteen ja terveystaloustieteen opinnoista metsäalan kesätöihin

Aiempaa työkokemusta Nooralle on kertynyt pikadiagnostiikasta eli niin ikään terveydenhuoltoalalta, jonka parissa hän teki back office -työtehtäviä kolmena kesänä. Yhtenä kesänä Noora pääsi mukaan liiketoiminnan kehitysprojektiin, josta hän kiinnostui enemmän. Viime vuonna kesätyöpaikkoja selatessaan Noora huomasikin UPM:n Biomedicals-yksikössä olevan Business Development Trainee -paikan ja ilahtui.

- Kun näin haussa olevan trainee-paikan, minulle tuli sellainen fiilis, että tämä on minun unelmieni työ. Se yhdisti opintoni ja mielenkiinnon kohteeni, Noora kertoo.

Oli mielenkiintoista huomata, että metsäalalla on yhtymäkohtia terveydenhuoltoalan kanssa

Nooran onneksi paikka avautui, ja jo toukokuussa hän pääsi aloittamaan työt liiketoiminnan kehittämisen parissa Meilahden Biomedicumissa. Pääsääntöisesti työ sisälsi kilpailu- ja markkina-analyysien laatimista, raporttien tekoa terveystaloustieteeseen liittyvistä asioista mutta myös sisältöjen tuottamista sekä muuta liiketoimintaa tukevien tehtävien tekoa.


Terveydenhuoltoalan yhdistäminen metsäalaan oli Nooralle uutta. Kesän aikana hän oppi Biomedicalsin puupohjaisista tuotteista, kuten 3D-solukasvatusgeelistä, 3D-bioprinttausmusteesta ja haavasidoksesta, joissa kaikissa hyödynnetään koivun nanoselluloosasta valmistettua hydrogeeliä. Noora koki työskentelyn erilaisten tuotteiden parissa mielenkiintoiseksi.


- En tosiaan ennen tätä trainee-paikkaa tullut ajatelleeksi, että metsäalalla voisi olla terveydenhuoltoalaan liittyvä puoli. Olikin todella mielenkiintoista huomata se, Noora kertoo.

  

Työilmapiiristä Nooralla on pelkkää hyvää sanottavaa. Oppimisen kokemukseen vaikutti se, että kynnys kysyä apua oli matala ja kaikki olivat valmiita auttamaan. Työtiimi puhalsi yhteen hiileen ja Nooran lisäksi töissä oli myös toinen harjoittelija, jonka kanssa Noora vaihtoi ajatuksia usein.

 

- Siellä oli hyvä yhdessä tekemisen meininki, ja asioita haluttiin kehittää ja viedä eteenpäin tiiminä - ei vain yksilöinä. Yleinen meininki oli hyvä ja aina oli kiva mennä toimistoon, Noora kertoo ja jatkaa - Töitä oli mahdollista tehdä myös etänä, eli järjestely oli hyvä.

 

Nooran mukaan tunnelma työyhteisössä oli hyvä ja toimistoon oli aina mukava mennä.

Metsäala tarjoaa monenlaisia urapolkuja laajasti eri alojen osaajille

 

Noora kertoo metsäalan olevan loistava vaihtoehto sen takia, että laajuutensa vuoksi se tarjoaa monenlaisia urapolkuja eri alojen osaajille. Lisäksi hän mainitsee sen, että alalla voi tehdä pitkänkin uran hyvien etenemismahdollisuuksien vuoksi.


Nooran valintaan hakeutua metsäalalle töihin vaikutti erityisesti se, että alalla pääsee työskentelemään merkityksellisten asioiden parissa.


- Metsäalalla pääsee vaikuttamaan parempaan tulevaisuuteen, kun työskentelee ekologisten tuotteiden ja kestävämpien ratkaisujen parissa. Tämä oli nimenomaan yksi niistä seikoista, mikä kiinnosti ja oli tärkeää itselleni silloin, kun hain töihin, Noora pohtii.


Ennen työskentelyään UPM:n Biomedicalsissa, Noora koki metsäalan itselleen jokseenkin tuntemattomana. Hän ei esimerkiksi tiennyt sitä, että puusta voidaan valmistaa niin monipuolisia tuotteita. Noora kertookin olevansa hyvin vaikuttunut siitä, miten alalla on löydetty uusia liiketoiminta-alueita samalla kun paperin ja muiden perinteisten tuotteiden valmistusta on vähennetty.