Maailma on pullollaan säästövinkkejä. Oma suosikkini on vinkki, jonka avulla voi säästää suodatinpusseja kahvia keitettäessä. Kahvinpurut laitetaan kuumaan veteen, joka kaadetaan puruineen kuppiin. Päähän vedetään sukkahousut. Juodessa purut jäävät suun ulkopuolelle.

Tämä vinkki on tarpeellinen, koska se on hauska. Ja tarpeeton, koska se ei oikeasti toimi eikä muuta kenenkään tapaa tehdä asioita. Vinkki on ikävä teollisuudelle, joka valmistaa monella tapaa käteviä suodatinpusseja, joiden avulla kansalaiset saavat purut kätevästi bioroskikseen.

Tällä hetkellä ilma on sakeana energiansäästövinkkejä, mikä on erinomainen asia. Energiakriisissä ja talven lähestyessä on erittäin terveellistä, että yritykset, energiantuottajat, kansalaiset ja kunnat toteuttavat energiaviisasta arkea ja kuuntelevat uusia vinkkejä korvat höröllä.

Olemme yhteisen haasteen edessä. On kaikkien etu, että energiaa riittää tärkeimpiin tarpeisiin ja että se ei maksa kohtuuttomasti. Uskon, että useimmille yrityksille ja kansalaisille energian tuhlaaminen on ollut hyvin vieras ajatus jo ennen energiakriisiä, mutta petrattavaa löytyy aina.

Olemme yhteisen haasteen edessä. On kaikkien etu, että energiaa riittää tärkeimpiin tarpeisiin ja että se ei maksa kohtuuttomasti.

Teollisuudessa tehtaanjohtajat ovat vihaisia kuin Nasse-setä, mikäli energiatehokkuus ei parane vuodesta toiseen. Tehtaissa tuotetaan suuria määriä tuotteita ympäri vuorokauden, mikä luonnollisesti vaatii paljon energiaa. Ahneus on tässä yhtälössä hyvä ajuri, sillä tehostustoimilla säästyy pitkä penni. Tehtailla palkitaan säästöideoita keksiviä työntekijöitä ja uskon, että he vapaa-ajallaankin osaavat käyttää energiaa fiksusti ja kenties jakavat viisautta naapureillekin.

Kaupungeissakin tapahtuu. Itä-Helsingissä Siilitiellä näin tornitalon rappukäytävässä ilmoituksen, jonka mukaan nyt saa käyttää pyykkikonetta myös yöaikaan, kunhan huolehtii siitä, ettei kone pääse poukkoilemaan äänekkäästi. Tämä on hieno esimerkki siitä, kuinka yksi (vastuullisesti uusiutuvasta puusta jalostettu) A4-paperi voi muuttaa monen ihmisen toimintaa. Kenenkään ei siis tarvitse jatkossakaan kulkea keltaiset laikut kainaloissa vaan on mahdollista naksauttaa pesukone päälle vasta kympin uutisten paikkeilla. Tämä on hieno tapa ajoittaa sähkönkäyttöä ajankohtaan, jolloin sitä on enemmän ja edullisemmin tarjolla.

Osataan sitä muuallakin kuin Itä-Helsingissä. Vastaavaa yöpyykkääjän viisautta löytyy myös metsäteollisuudessa, jossa energiatehokkuus on ollut intohimona 24/7 vuosikymmenien ajan. Tiettyjä paljon sähköä vieviä hommia voidaan painottaa yöaikaan, jolloin hyöty on sama kuin yöpyykillä, mutta suuremmassa mittakaavassa. Ja mikä on oleellista tehtaan tulevaisuuden näkökulmasta, niin tuotteet tulevat tehtyä ajallaan asiakkaiden vaatimusten mukaisesti.

Kansalaiset ja yritykset ovat samassa veneessä. Halu pysyä pinnalla on kova. Kaikkien pitää mukautua ja välttämättömät asiat pitää hoitaa. Pidetään kainalot puhtaana ja teollisuuden rattaat pyörimässä, niin yhteiskunta säilyy toimintakykyisenä.

ps. Korkeista hinnoista ja Siilitiestä muistuu mieleen suullisena perimätietona kulkeva itähelsinkiläinen vinkki "Pelkuri velat maksaa", joka muistuttaa sukkahousuvinkkiä. Sekin on hauska, muttei välttämättä toimi.