Suomessa metsät kasvavat joka vuosi enemmän kuin niitä käytetään. Metsien talouskäyttö ja muut käyttömuodot, kuten virkistys, suojelu ja monimuotoisuuden vahvistaminen on onnistuttu sovittamaan yhteen kansainvälisesti tunnustetulla tavalla.Puu on tulevaisuudessa yhä monipuolisempi lisäarvon lähde. Yhtä selvää on, että uusiutuvan puun mahdollisuudet eivät astele ulottuvillemme ihan itsestään. Tämänkin asian eteen on nähtävä vaivaa ja tehtävä oikeita päätöksiä.

Teollisuuden käyttämästä kotimaan puusta noin 80 prosenttia ostetaan yksityismetsistä. Siksi Metsäteollisuus ry ja MTK kiinnittivät äskettäin valtiovallan huomiota puun käytön lisäämiseen yhteisellä kannanotollaan. Monenlaisten ohjelmien ja selvitysten jälkeen on seuraavalla hallituskaudella jo aiheellista päästä konkreettisiin toimiin, joiden avulla ainoaa uusiutuvaa raaka-ainettamme käytetään entistäkin monipuolisemmin.

Lisää puuta, kannattavasti

Jotta puun käyttöä voidaan lisätä, sitä pitää saada metsistä markkinoille nykyistä enemmän. Metsänhoidon ja metsätalouden pitää olla metsänomistajan näkökulmasta kannattavaa. Toisaalta teollisuuden tulee voida ostaa puuta tasaisesti ja kohtuukustannuksin.

Puun energiakäytön lisääminen edellyttää lisäksi, että energiapuuta saadaan käyttöön aiempaa enemmän. Energiapuun korjuu on kannattavaa, kun se tehdään ainespuun korjuun yhteydessä.

Valtiovallan oikein suunnatuilla toimilla aktivoidaan myös nukkuvat metsänomistajat omaisuutensa hoitoon ja hyödyntämään puunkorjuumahdollisuutensa. Kun metsätilojen keskikoko käännetään kasvuun, metsänhoidon ja puunkorjuun kustannukset rasittavat myyntituloja kohtuullisemmin. Näin varmistetaan kannattavan metsätalouden harjoittaminen ja metsänmyyntitulojen tuoma taloudellinen virkistysruiske kansantalouteen.

Varmuus puun saannista lisää investointihaluja

Toimivien puumarkkinoiden olosuhteissa nykyisellä metsäteollisuuskapasiteetilla on edellytykset säilyä Suomessa. Kun puun tasaisesta saannista on pitkäaikaisempi varmuus, vahvistuu myös teollisuuden halukkuus investoida Suomeen. Pöyryn viimeviikkoinen ennuste metsäteollisuuden investointien elpymisestä oli jo varsin rohkaisevaa luettavaa.

Viestiä vahvisti VATT:n arvio puun käytön lisääntymisestä, joskin VATT aivan oikein huomautti, että puun käytön lisäämisen esteeksi saattaa muodostua se, ettei teollisuuden kilpailukyvystä pidetä huolta.

Puun saatavuuden parantaminen on tärkeää, mutta kustannusten nousu tuo kisaan omat haasteensa. Energiaa on oltava tarjolla riittävästi kohtuuhintaan. Samoin rahtikustannusten säilyminen kohtuullisena on eräs keskeisistä tekijöistä alalla, joka vie 90 prosenttia tuotannosta.

Lisäksi työmarkkinoille on palautettava työrauha. Nykyisen kaltainen lakkoketju murtaa kaiken kilpailukyvyn eteen kotimaassa tehdyn hyvän työn tulokset.

Pitkäjänteistä ja johdonmukaista päätöksentekoa

Puun käyttöä lisäävien toimenpideohjelmien pitää olla pitkäkestoisia, mutta niiden toteuttaminen tulee aloittaa nopeasti. Kotimaisen puun käytön lisäämisellä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia koko yhteiskuntaan. Metsäsektori työllistää suoraan ja välillisesti noin 200 000 suomalaista. Kun kerrannaisvaikutukset otetaan huomioon, sektori vaikuttaa jopa 500 000 suomalaisen talouteen.

Kymmenen kohdan ohjelma

Yhdessä MTK:n kanssa olemme identifioineet kasvua vahvistavia toimia kymmeneltä osa-alueelta. Kaikki nämä voidaan toteuttaa kotimaisin päätöksin. Kaikki nämä toimet myös maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin, kunhan tuumasta tartutaan toimeen:

1) Käynnistetään valtakunnallinen Puurakentamisohjelma.

2) Edistetään pitkäjänteisillä, kannustavilla veroratkaisuilla metsäteollisuuden ja

-talouden kilpailukykyä sekä puumarkkinoiden toimivuutta.

3) Parannetaan metsien omistusrakennetta verotuksen keinoin edistämällä sukupolvenvaihdoksia, ehkäisemällä metsätilojen pirstaloitumista ja edistämällä metsäkiinteistöjen markkinoille tuloa.

4) Parannetaan metsätalousyrittäjyyden toimintaedellytyksiä.

5) Parannetaan metsäpalvelumarkkinoiden toimivuutta.

6) Sitoudutaan Kansallisen metsäohjelman KMO 2015 toteuttamiseen ja metsälainsäädännön kehittämiseen.

7) Käynnistetään uusi Metsäalan strateginen ohjelma 2011–2015.

8) Huolehditaan kestävän metsätalouden Kemera- ja Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden parantamiseen tähtäävän Metso-ohjelman rahoituksesta.

9) Toteutetaan uusiutuvan energian tavoiteohjelmaa ottaen huomioon metsäteollisuuden rooli uusiutuvan energian tuottajana ja turvataan teollisuuden raaka-aineen saanti.

10) Tehostetaan puunhankinnan logistiikkaa kehittämällä rautateiden terminaaliverkostoa, kunnostamalla alempaa tieverkostoa sekä korottamalla puutavara-autojen kokonaispainoja.