Biotalous? Ei tule nyt kyllä mitään mieleen, totesi yksi haastatelluista, kun kysyimme mielikuvaa biotaloudesta.

Suurimmalle osalle kansalaisista mielikuvat biotaloudesta ovat hataria. Selvitimme marraskuussa kyselyssämme, mitä mielikuvia biotalous herättää. Vastaukset olivat hajanaisia, mutta positiivisia: biotaloutta pidetään hyvänä asiana ja vain harvat suhtautuvat siihen kriittisesti.

Vaikka biotalous koetaan myönteisesti, sitä ei osata suoraan liittää metsätalouteen ja puusta valmistettuihin tuotteisiin: vain kolmannes vastaajista yhdisti metsäteollisuuden biotalouteen.

Osalle vastaajista mielikuvat liittyvät vahvasti jätteiden kierrätykseen tai kotitalousjätteisiin. Hyvin loogista, sillä biosta tulee mieleen biojäte ja taloudesta kotitalous. Toiset taas yhdistävät biotalouden bioenergiaan tai kestävään kehitykseen, kuitenkaan liittämättä sitä mihinkään tiettyyn toimialaan.

Tutkimustulosten perusteella kansalaiset tietävät melko vähän metsään perustuvasta biotaloudesta. Etenkin nuoremmat vastaajat näyttävät tietävän vähemmän biotaloudesta kuin iäkkäämmät.

Vaikka biotalous on jo useamman vuoden ollut päättäjien agendalla ja usein esillä julkisessa keskustelussa, ei käsite kuitenkaan ole itsestään selvää tavallisille kansalaisille. Viestintää on syytä tarkentaa ja selkeyttää.

Metsäteollisuudelle biotalous ei ole uusi keksintö, vaan ala on aina toteuttanut biotaloutta. Nykyisin monipuolisemmin ja kehittyneemmin kuin koskaan aikaisemmin. Raaka-aine tulee kestävästi hoidetuista metsistä ja lopputuotteet ovat uusiutuvasta materiaalista ja kierrätettäviä. Esimerkiksi perinteinen maitopurkki on nykyisin tuotekehittelynsä ansiosta erilainen kuin 30 vuotta sitten. Alalla tutkitaan ja innovoidaan laajalla rintamalla pakkauksista ja paperista kemikaaleihin ja lääkkeisiin.

Meillä on Suomessa mahtava luonnonvara, jota osaamme hyödyntää erinomaisesti ja vastuullisesti. Siitä kannattaa olla tietoinen ja ylpeä.

P.S. Mitä biotalous siis tarkoittaa? Kuvauksia on monia – tässä yksi määritelmä: Biotaloudessa käytetään puuta ja muita uusiutuvia luonnonvaroja tuotteiden, energian ja ravinnon valmistamiseen.