Tätä kysymystä pohtimaan kerääntyi noin 40 metsäteollisuuden, koulutuksen, ja hallinnon asiantuntijaa Metsäteollisuus ry:n osaamisseminaariin Helsinkiin 5.3. Monien muiden alojen tavoin osaajapula vaivaa myös metsäteollisuutta, ja tiedon jakamisen lisäksi seminaarissa etsittiinkin keinoja tilanteen parantamiseksi.


Tilaisuudessa kuultiin puheenvuorot Metsäteollisuus ry:n Maarit Lindströmiltä, Aalto-yliopiston Tapani Vuoriselta, TTS Työtehoseuran Eila Lautaselta sekä tulevaisuudentutkija Elina Hiltuselta. Puheenvuoroissa esiteltiin konkreettisia esimerkkejä siitä, miten metsäalalla ja -teollisuudessa on jo pyritty vastaamaan osaajatarpeeseen: yritykset ja yliopistot ovat tehneet hyvää yhteistyötä, metsäkoneenkuljettajakoulutuksen soveltuvuuskoetta on pilotoitu ja viestiä alan työmahdollisuuksista viety kouluille Mahdollisuuksien metsä -koululähettilästoiminnan kautta.


Puhujat muistuttivat myös, että toimintaympäristön ja maailman muuttuessa lisääkin on tehtävä. Esimerkiksi yhteistyötä oppilaitosten sekä korkeakoulujen ja yritysten välillä olisi hyvä entisestään syventää ja systematisoida, ja metsäkoneenkuljettajien työllistymistä koulutustaan vastaaviin työtehtäviin edistettävä. Myös uusien tuotteiden kehittämiseen ja jalkauttamiseen on panostettava: innovatiivisuutta huokuva ala on houkutteleva.


Puheenvuorojen jälkeen seminaariväki keskusteli mm. metsäkoneen- ja puutavara-autonkuljettajien pulasta sekä kansainvälisten osaajien merkityksestä metsäteollisuusyritysten työntekijöinä.


Metsäteollisuus on vuosien ajan työskennelty johdonmukaista alan vetovoimaisuuden edistämiseksi. Alalla ymmärretään hyvin, että osaava työvoima on metsäteollisuuden menestyksen edellytys. Metsäteollisuus ry katsoo, että työvoiman saatavuudesta on huolehdittava panostamalla koulutuksen suuntaamiseen ja laatuun, osaamisen kehittämiseen sekä metsäteollisuuden vetovoimaisuuteen.