Metsäteollisuus ry päivittää ilmastotiekarttaansa. Suomen uuden hallituksen ja uusittavien ilmastostrategioiden myötä metsäteollisuuden tiekarttaa päivitetään soveltuvin osin vuoden 2024 aikana.


Metsäteollisuus ry teki vuonna 2020 ensimmäisen alaa koskevan ilmastotiekartan tiiviissä yhteistyössä jäsenistönsä, työ- ja elinkeinoministeriön sekä erinäisten tutkimuslaitosten kanssa. Tiekartassa selvitettiin alan ilmastotoimien nykytilaa ja tulevaisuuden skenaarioita muun muassa tehdaspäästöjen, metsävarojen kehittymisen ja metsäteollisuustuotteiden ilmastohyötyjen näkökulmista.


Alan tiekartan tulokset kiinnostivat laajasti metsäteollisuuden sidosryhmiä, mukaan lukien kotimaisia ja EU:n päättäjiä. Ilmastotiekartasta oli esimerkiksi nähtävissä, että tuotteidemme jo nykyisellään merkittävä ilmastohyöty voi edelleen kasvaa ja että tehtaamme voivat olla lähes fossiilivapaita vuonna 2035, mikäli toimintaympäristö tukee ilmastomyönteisiä investointeja.


Päivitykseen tuttuja ja uusia elementtejä


Nyt päivitettävän tiekartan keskeinen osa on TEM:n edellyttämä päivitys tehdaspäästöjen skenaarioista. Työn avulla nähdään, missä metsäteollisuuden tehtaiden päästövähennysten osalta ollaan menossa, ja kuinka paljon ja miten päästöjä voidaan vähentää, etenkin vuoteen 2035 mennessä. Tätä työtä tehdään yhdessä konsulttiyhtiö AFRY:n kanssa ja selvitys valmistunee kesällä 2024.


Skenaariot metsien kasvusta ja hiilivaraston kertymästä eri käsittelyskenaarioilla olivat mukana jo metsäteollisuuden edellisessä ilmastotiekartassa. Nyt nämä skenaariot päivitetään siten, että ne ovat yhteensopivat puuta jalostavan teollisuuden vuonna 2023 julkaiseman monimuotoisuustiekartan kanssa. Lisäksi tarkasteluun sisältyy skenaario metsätuhojen vaikutuksista puuston hiilensidontaan. Tätä työtä tehdään yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa ja selvityksen odotetaan valmistuvan syksyllä 2024.


Tiekarttapäivityksen lisäksi käynnissä on selvitys teollisen hiilidioksidin talteenoton, varastoinnin ja hyötykäytön liiketoimintaan liittyvästä potentiaalista ja pullonkauloista. Tämä metsäteollisuuden, teknologiateollisuuden, kemianteollisuuden ja energiateollisuuden liittojen tilaama selvitys ei ole osa tiekarttatyötä, mutta se tukee aihepiiriin liittyviä tietotarpeita. Työtä tehdään yhdessä tutkimuslaitos VTT:n kanssa ja valmista pitäisi olla kesällä 2024.