Sellu ja sen jatkojalosteet ovat jo pitkään olleet Suomen merkittävin vientituote. Lähivuosikymmeninä sellun merkitys vain kasvaa, sillä puupuitupohjaiset innovaatiot haastavat valtatekstiilit vaatteissa ja muovin pakkauksissa.

Sellun uutta läpimurtoa vauhdittavat arviot ilmastonmuutoksesta ja tarve ohjata raaka-aineiden kulutusta kestävämmälle pohjalle. Sellu tarjoaa ratkaisuja kestävyysongelmiin, koska se syntyy nopeasti uusiutuvasta raaka-aineesta. Sellusta työstettävillä sovelluksilla voimme korvata fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.

Sellupohjaiset innovaatiot haastavat tulevina vuosina perinteisiä materiaaleja vaatteissa ja kodintekstiileissä. Sellusovelluksilla voidaan korvata muovia esimerkiksi monenlaisissa pakkauksissa sekä erilaisissa autojen, huonekalujen ja elektroniikan materiaaleissa.

Lisäksi nanoteknologisen tutkimuksen edistysaskeleet lupaavat selluraaka-aineen kehittelijöille tähdetkin taivaalta. Nanosellusta voidaan tehdä esimerkiksi nanopaperipohjaisia sensoreita, taipuisia elektrodeja ja sähköä johtavia liimoja.

Lue lisää selluvallankumouksesta julkaisustamme.