Kuluvan helmikuun alussa minulle tuli 12 vuotta täyteen isänmaan ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeän toimialan etujärjestön toimitusjohtajana. Se on pitkä aika organisaatiolle ja ihmiselle.


Nämä vuodet Metsäteollisuus ry:n johdossa ovat olleet hienoja ja antoisia - mutta aikansa kutakin. Nyt on hyvä aika lähteä. 


Olen omasta aloitteestani irtisanoutunut Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajan tehtävästä. Uuden toimitusjohtajan hakuprosessi on käynnistetty. Työni Metsäteollisuus ry:ssä jatkuu vielä toukokuun puoliväliin saakka ja toimin kaikin tavoin muutostilanteen hoitamiseksi mahdollisimman sujuvasti.


Takana on vauhdikkaita vuosia upean toimialan näköalapaikalla. On ollut etuoikeus työskennellä hienojen ihmisten ja menestyvien yritysten kanssa. Vahva tuki Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten ylimmältä johdolta on mahdollistanut kaiken aikaansaadun. Uskallan väittää, että suomalaista talous- ja työmarkkinahistoriaa on kirjoitettu useampi luku. Olennaista on ollut uudistaminen.


Muutosta ja uudistumista tarvitaan aina, myös yksilötasolla. Tuskin koskaan on täydellistä aikaa jättää itselleen tärkeitä tehtäviä. Uskon kuitenkin, että minun kohdallani paras hetki on juuri nyt - koen, että omalta osaltani moni tehtäväni on saatettu loppuun ja on kapulanvaihdon aika.


Toimialallamme on ollut Suomessa käynnissä historiallinen työelämäuudistus. Metsäteollisuus ry on irtautunut työehtosopimustoiminnasta, ja työehdoista sopiminen on toimialalla siirtymässä yritystasolle. Olen ollut vahvasti sitoutunut uudistuksen läpiviemiseen ja nyt järjestön velvoitteet muutosprosessissa on hoidettu.


Euroopan unionissa on valmisteilla paljon metsäteollisuuteen liittyvää sääntelyä. Vaikuttaminen toimialan ja Suomen eduksi on Metsäteollisuus ry:n raudanlujien ammattilaisten hyvässä hoidossa, vaikka toimitusjohtaja vaihtuu. Kun Bryssel taas koronan jälkeen avautuu, on sinne hyvä mennä tuorein kasvoin.


Kotimaassa edunvalvojan vaalikausikello on sekin sopivassa pykälässä. Eduskuntavaalit järjestettäneen reilun vuoden päästä. Metsäteollisuuden tavoitteiden valmistelu on pitkällä. Tulevalle johdolle jää hyvin aikaa käynnistää konkreettiset vaikuttamistoimet.


Tämä on siis paras mahdollinen hetki katsoa eteenpäin. Jotta voi tarttua uuteen on rohjettava päästää irti entisestä. Mitä se uusi osaltani on, en vielä tiedä, mutta taatusti jotain mielenkiintoista.


Kiitän jo nyt kaikkia työkavereita, nykyisiä ja entisiä, jäsenyrityksiämme ja laajaa sidosryhmäverkostoamme, joiden kanssa olen työskennellyt kuluneet vuodet. Timo Jaatinen