Metsätalousinsinööriksi opiskeleva Maarit Petäjäjärvi on päässyt kesätyössään kokeilemaan erilaisia metsäalan tehtäviä. Metsänhoidon lisäksi myös korjuutyö ja metsäasiantuntijan työ ovat tulleet tutuiksi - vielä pitäisi päättää, minkä työtehtävän tulevaisuudessa valitsisi.

Lapin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Maarit Petäjäjärvi lähti innoissaan kesätöihin Kannukseen, vaikka katsoi työpaikan sijainnin kartasta vasta työhaastattelun jälkeen. Rovaniemeltä kotoisin oleva Maarit on viihtynyt hyvin sekä harjoittelijana Metsä Groupin puunhankinnan puolella että seikkaillullaan Keski-Pohjanmaalla.

Kiinnostus metsiin teki alavalinnasta helpon

Opintojaan viimeistelevälle Maaritille metsäalan valitseminen kävi helposti:

"Olen aina tykännyt metsästä. Perheessä on metsänomistajia, ja on ollut itsestäänselvyys, että metsä on se juttu."

Myös opinnot ovat vahvistaneet käsitystä omasta alasta: "Opinnot ovat olleet tosi kivat ja laajat. Olemme olleet paljon maastossa, minkä ansiosta opinnot ovat olleet käytännönläheiset."

Opintojen kohokohta on ollut viimeisin opiskeluvuosi, jolloin opintojen aikana opitut asiat alkoivat nivoutua yhteen. Samalla Maarit on oivaltanut, miten paljon itsekin tietää metsistä kokonaisuutena.

Monipuolisia työtehtäviä taimiterminaalissa ja metsässä

Maarit Petäjäjärvi on päässyt kesätöissään tekemään monipuolisia töitä.

Kesätyöhönsä Metsä Groupille Maarit päätyi mietittyään, mistä saisi kesällä hyvää työkokemusta. Kesätyö järjestyi puunhankinnan puolelta.

Työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja lista niistä on pitkä. Maarit aloitti työt taimiterminaalissa, jossa tehtäviin kuului taimien vastaanotto ja luovutus asiakkaille, taimitarkastukset ja vastaanottotarkastukset. Taimiterminaalin lisäksi Maarit on työskennellyt metsäkohteilla tekemässä tarkastuksia eri kehitysvaiheiden kohteille aina uudistuksista päätehakkuuisiin asti.

Loppukesästä tiedossa on muun muassa taimikonhoitotarjousten tekemistä asiakkaille. Mukaan on siis mahtunut monipuolisesti erilaisia asiantuntijatehtäviä.

Joustavaa käytännön tekemistä ja oppia työkavereilta

Erilaiset työtehtävät ovat sujuneet, kun perehdytys niihin on ollut hyvä. Töissä on päässyt viemään opintoja käytäntöön, ja työkavereilta on saanut hyvää oppia.

Vaikka työpäivät metsässä kuluvat yksin työskennellessä, voi työkavereille aina soittaa ja kysyä neuvoja. "Todella hyvä perehdytys kaikkeen ja täällä tietää, ettei jää yksin."

Tärkeänä työssä Maarit pitää joustavuutta ja sen tuomaa vapautta. Työpäivän sisältöä saa suunnitella itse, ja työt saa tehdä rauhassa ilman kiirehtimistä.

"Kun minulla on tämä vapaus, niin minulla on myös vastuu tehdä nämä asiat hyvin ja tehokkaasti. Se on kaikilla työkavereillanikin. Sen näkee, että työporukka on tosi motivoitunutta."

Metsäalalla pääsee monipuolisiin rooleihin

Maarit kertoo tykkäävänsä kokeilla eri juttuja ja sitä kautta nähdä, mikä on itselle kaikkein paras. Kesätyössään Maarit on päässyt näkemään metsänhoitopuolen lisäksi korjuutyötä ja metsäasiantuntijan työtä. Samalla hän on saanut hyvän kuvan erilaisista työtehtävistä, joita voisi jatkossa tehdä.

Metsäalalta löytyy varmasti mieluisa paikka jokaiselle, jota ala vähänkään kiinnostaa

Metsäalaa Maarit kuvailee monipuoliseksi. Jokaiselle varmasti löytyy mieluisa paikka alalla, jos on vähänkään kiinnostunut alasta.

"Kyllähän tältä alalta hyvin monipuolisiin rooleihin pääsee, ja tuntuu, että etenemismahdollisuudet ovat hyvät. Tervetuloa vaan metsäalalle!"