Viikonloppu edessä ja pitäisi viimein käydä metsässäkin katsomassa

hoito- ja hakkuutarpeita. Mutta lapsilla ja vaimolla on sovittuna vaikka mitä menoja ja itsekin on käytävä kaupoilla. Täytyy taas siirtää menoa. Ja ei tämä viikonloppu olisi sopinut muillekaan sisaruksista. Tilanne on varmaan monelle tuttu kiireisessä maailmassa, jota monien metsänomistajien arki nykypäivänä on. Omistajilla ei ole aikaa eikä tietoa metsänsä tilasta ja sen suomista mahdollisuuksista - metsä unohtuukin helposti. Ilosanoma onkin, että sähköiset palvelut antavat sinulle mahdollisuuden katsella ja hoitaa metsäasioita silloin kun sinulle sopii. Julkisilla varoilla tuotettu Metsään.fi on yksi vaihtoehto.

Nyt siis verkkopankkitunnukset käteen ja kirjautumaan Metsään.fi-palveluun! Nuo yksin omistamani tilat näkyvät oikein ja kas tässähän on vaimon kanssa omistamanikin. Ja tuoltahan löytyvät yhtymänkin metsätilat. Aika kätevää nähdä kaikki omistukset kerralla. Hyväksynpä nuo tilatiedot, kun näyttävät olevan oikein.

Entä mitä palvelu näyttää omien tilojeni osalta? Aika lailla näyttää olevan hakkuuehdotuksia ja joitakin hoitotöitäkin. Kartalla näkyvät kiireelliset kohteet väritettyinä. Täältähän löytyy vaihtoehtona vielä ilmakuvakin ja siltä voi laskea siemenpuut yksitellen. Ja hakkuuthan kiinnostavat aina, katsotaanpa mitä niistä näkyy! Yllättävän paljon on hakkuita ja tulojakin, näistähän on apua suunnittelemaani asuntoremonttiin. Täytyy vain ensin katsoa, mitä hakkuun jälkeisen metsän uudistamisen kustannukset ovat, jotta on oikea kuva budjetointia varten. Hoitotöitä on aika vähän jäljellä, viime vuonna teettämäni taimikonhoidot onkin jo päivitetty palveluun. Näin kaukana omasta tilasta asuessa ei kyllä itse ehdi tehdä kaikkia töitä tai muutoin menisi koko loma metsässä.

Mutta palataanpa palvelun uumenista hetkeksi vielä katsomaan, miltä Metsäkeskuksen työsarka uuden palvelun parissa näyttää. Metsään.fi-ekosysteemi kehittyy koko ajan ja loppusyksyllä 2013 mukaan tulevat metsäalan palveluntarjoajat. Tuolloin metsänomistaja voi antaa luvan palveluntarjoajalle katsella metsiensä tietoja. Näin molemmilla osapuolilla on käytössään sama tieto ja asiointi on helppoa. Keväällä 2014 palveluun tulevat työkohteiden välitys, sähköinen asiointi ja kuviotietojen päivitys.

Metsään.fi on yhteys metsääsi – tervetuloa tutustumaan!