Oman alan kesätyöt metsäteollisuuden parissa ovat tukeneet kemian- ja prosessitekniikkaa opiskelevan Jussu Hämysen opintoja paljon. Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakouluun puolivahingossa päätyneen Jussun mukaan opinnot ovat vieneet mukanaan, mutta vasta kesätöiden myötä on syntynyt sellaista näkökulmaa alan todellisuuteen, mitä opintojen kautta ei välttämättä muodostu.

Jyväskylästä kotoisin oleva Jussu päätyi Espooseen opiskelemaan kemian tekniikkaa, vaikka alun perin ajatuksena oli hakea Tampereelle konetekniikan opintoihin. "Katselin vaihtoehtoja erilaisiin diplomi-insinöörin koulutusohjelmiin ja päätin pelata sen mukaan, mihin minulla olisi teoriassa paras mahdollisuus päästä", hän kertoo. Jussu laittoi kemian tekniikan ensimmäiseksi hakukohteeksi ja pian tulikin viesti, että opiskelupaikka aukesi suoraan ilman pääsykokeita.

Uudet ystävät ja opiskelijaelämä tuovat hyvää vastapainoa haastaville opinnoille

Opinnot Jussu kokee mielenkiintoisiksi ja mukaansatempaaviksi. "Erityisesti olen tykännyt siitä, miten ensimmäisen vuoden aikana luotiin pohjaa luonnontieteelle matematiikan, fysiikan ja kemian kursseilla", Jussu sanoo.

Opiskelu on ollut yllättävän haastavaa, mutta siitä huolimatta Jussu on nauttinut opiskelusta sekä ennen kaikkea opiskelijaelämästä ja teekkarikulttuurista. Lisäksi aktiivisuus opiskelijatoiminnoissa on tuonut mukanaan uusia ystäviä. "Ehdottomasti parasta opinnoissa on ollut opiskelijaelämä ja kaikki kaverit, joihin olen opintojen kautta tutustunut, ja ylipäätään se mitä kaikkea teekkarit pystyvät keksimään ja kehittämään", hän kertoo.

Kesätyö metsäalan suuryrityksessä oli avartava kokemus

Luonnontieteet ja tekniikka ovat aina kiinnostaneet Jussua. Metsäteollisuus on sen sijaan tullut hänelle tutuksi suvun kautta, jossa on työtaustaa paperitehtaalta. Jussu itse on tehnyt aikaisemmin raivaushommia ja muita vastaavia metsätöitä. Sitä kautta metsäala on tuntunut luontevalta hänelle.

Oman alan kesätyökokemusta Jussulle on kertynyt DS Smith:n Nummelan pahvilaatikkotehtaalta ja nyt viimeisimpänä kesänä UPM:n Rauman paperitehtaalta. Raumalla Jussu työskenteli paperikoneella prosessin ohjauksen ja ylläpidon parissa. Käytännössä Jussun tehtävänä oli pitää huoli siitä, että raaka-aineista saadaan tehtyä pastaa eli päällysteseosta paperikoneelle ja että prosessi toimii niin kuin pitääkin.

Koko ajan riittää hommia mitä tehdä.

"Koko ajan on hommaa mitä tehdä. Toki prosessia ohjataan tietokoneella valvomossa istuen, mutta aina vähän väliä joutuu lähtemään valvomosta pois hoitamaan rutiinihommia, kuten tarkastuskierroksia", kertoo Jussu.

Jussulle työkokemus metsäteollisuuden suuryrityksessä oli avartava kokemus siitä, kuinka suuressa mittakaavassa laitteet toimivat. "Olin alkuun ihan kuin lapsi karkkikaupassa siellä putkien ja laitteiden keskellä", kertoo Jussu kokemuksestaan paperitehtaalla.

Metsäalalta löytyy paljon teollisuutta, nyt ja tulevaisuudessa

Jussu ei näe mitään syytä sille, miksi ei jatkaisi metsäalalla. "Minun mielestäni Suomen metsäteollisuudella on vahva tulevaisuus. Kun mietitään, mihin puuta voidaan käyttää, niin mistä sitä tietää, jos sellulle keksitään vielä lisää uusia ja vielä hienompia käyttökohteita", Jussu pohtii.

Opiskelualaa harkitsevia Jussu kehottaa tutustumaan metsäalaan. "Kannattaa ihmeessä tutustua, koska metsäteollisuuden parista löytyy tosi paljon hienoja työpaikkoja, ja metsäalalta löytyy myös paljon teollisuutta, niin tällä hetkellä kuin tulevaisuudessa", kannustaa Jussu.