YK:n ilmastokokous on edelleen käynnissä, vaikkei enää viime viikon tavoin otsikoissa. Kokoukseen on ladattu paljon odotuksia. Tärkeimpänä tavoitteena on kirittää maailman maita ilmastotoimien kunnianhimossa. Aikaa maapallon keskilämpötilan nousun rajaamiseen 1,5 asteeseen on vähän. Ilmastonmuutos on vakavimpia ihmiskunnan kohtaamia ongelmia.

Eri maat ovat asettaneet erilaisia tavoitetasoja sille, miten ne ajavat omat kasvihuonekaasupäästönsä alas. Tässä Suomi näyttää mallia muulle maailmalle. Suomen tavoite tunnetusti on olla hiilineutraali jo vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen. Tämä tavoite saavutetaan etenemällä kahta polkua: nopeuttamalla päästövähennystoimia ja ylläpitämällä maamme hiilinieluja.

Molemmilla urilla metsäteollisuus toimii esijuoksijana.

Metsäteollisuus selättää ilmastonmuutosta ja tuottaa ilmastohyvää kolmella eri tavalla, joista jokaisen vaikutukset voivat olla todella merkittäviä.

Tärkein antimme maailman pelastamiseen ovat metsäteollisuuden tuotteet

Tärkein antimme maailman pelastamiseen ovat metsäteollisuuden tuotteet. Maailman on kerta kaikkiaan pakko päästä irti fossiilitaloudesta, ja tässä puusta valmistetut tuotteet voivat olla avainasemassa. Jo nyt metsäteollisuuden Suomessa valmistamat tuotteet korvaavat runsaasti fossiilisia päästöjä aiheuttavia tuotteita, ja näin syntyvä substituutiovaikutus on globaalisti noin 16 miljoonaa hiilidioksiditonnia vuosittain. Tämä on yli viisi kertaa enemmän kuin mitä metsäteollisuuden tuotantolaitokset itse hiilidioksidia tuottavat.

Toinen tärkeä paikka on metsäteollisuuden tehtaiden oma toiminta. Suomessa toimiva metsäteollisuus on jo pitkällä irrottautuessaan kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Peräti 87 prosenttia tehtailla käytettävistä polttoaineista on jo nyt uusiutuvaa ja lopuistakin fossiilisista päästään miltei kokonaan eroon vuoteen 2035 mennessä. Sen jälkeen tehtaiden tähtäimessä voi olla hiilinegatiivisuus.

Kolmas metsäteollisuuden kontribuutio ilmastonmuutoksen hidastamiseen kasvaa metsissä. Kun metsiämme teollisuuden puun käytön vuoksi hoidetaan aktiivisesti, pysyvät metsät hyvässä kasvukunnossa ja niiden luoma hiilinielu pysyy vahvana. Hyvä metsien terveys on paras tae sille, että Suomella on nielu vielä vuosisadan loppupuolellakin.

Metsää kasvaa joka vuosi enemmän kuin mitä sitä käytetään

Vaikka metsien kasvun vauhti Suomessa vaihtelee vuosittain, kasvaa maamme hiilivarasto koko ajan – metsää siis kasvaa joka vuosi enemmän kuin mitä sitä käytetään. Aktiivinen ja oikea-aikainen metsänhoito on erittäin tehokasta ja edullista ilmastopolitiikkaa.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on mahdollista, eikä toivoa ole vielä lähellekään menetetty. Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää, mutta se vaati rohkeita ja päättäväisiä toimia. Tässä suomalainen metsäteollisuus näyttää mallia. Suomalaisen metsäteollisuuden toiminta ja uudet investoinnit tuotekehitykseen, tehtaiden fossiilivapaisiin prosesseihin ja aktiiviseen metsätalouteen ovat vahvoja ilmastotekoja jo tänään.