Nainen hymyilee

Työturvallisuusseminaari: Suomi on Euroopan metsäteollisuuden johtava työturvallisuusmaa

Uutiset |

Suomi on Euroopan huippumaa työturvallisuudessa, selviää metsäteollisuuden tilastoista. Nyt ala jatkaa kulkua maailman kärkeen.

Suuntana maailman kärki, tiivistää Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen yritysten tavoitteen.

Vaikka keskittyminen, resurssit ja johtaminen ovat näkyneet jo useita vuosia työturvallisuustilastoissa, työtä riittää. Kehittämisen merkitystä korostaa myös Stora Enson turvallisuuspäällikkö Päivi Kauhanen.

Hän muistuttaa tapaturmien tutkinnassa usein paljastuvan, että taustalla vaikuttaa inhimillinen tekijä. Syynä voi olla esimerkiksi ulkopuolinen häiriötekijä, jolloin työntekijän keskittyminen herpaantuu.

Työturvallisuudessa korostuukin oikeiden olosuhteiden ja johtamisen merkitys. Isoista harppauksista huolimatta asenteisiin pitää edelleen vaikuttaa. Turvallisuudessa tulee tehdä luonteva osa työarkea – jokaiselle työyhteisön jäsenelle.

”Tehdään turvallisuudesta henkilökohtainen asia”, Kauhanen sanoo.

Myös Työtuvallisuuskeskuksen kehittämispäällikkö Marjo Uusi-Pantti painotti asenteiden ja yrityskulttuurin merkitystä. Uusi-Pantti on perehtynyt asenteiden vaikutukseen myös tutkimustyössään.

Hänen mukaansa niihin vaikutetaan toiminnan kautta. Esimerkiksi: tekemällä asiat ymmärrettäväksi, näyttämällä mallia ja avaamalla, mitä yrityksessä arvostetaan. Niin ikään selkeät vastuut ja parannusideoista palkitseminen ovat toimivia työkaluja.

Uusi-Pantti, Kauhanen ja Lehtonen puhuivat Metsäteollisuus ry:n toimiston täydelle salille, jonne työturvallisuusväki kokoontui torstaina. Seminaari sisältää laajan ryhmätyön, joka pureutuu muun muassa hyvään työturvallisuusviestintään. Keskustelussa hyvien käytäntöjen jakamisen tärkeys nousee voimakkaasti esiin.