Sujuva idän liikenne vaatii kattavan rajanylitysverkon

Uutiset |

Rajanylityspaikkojen kehittäminen koko Venäjän rajan alueella tukee ja edistää metsäteollisuuden toimintamahdollisuuksia. Tilapäiset ylityspaikat tulee säilyttää.

Metsäteollisuuden puutavara-autot, tuotekontit ja tavaravaunut ylittävät Venäjän rajan tuhansia kertoja vuodessa. Venäjä on suomalaisen metsäteollisuuden läheinen kauppakumppani sekä puun tuonnissa että metsäteollisuustuotteiden viennissä. Rajainfrastruktuurin kunto ja kapasiteetti sekä siihen liittyvä liikkumisen sääntely siis vaikuttavat suoraan toimintaamme.

Suomen ja Venäjän välillä pysyviä kansainvälisiä rajanylityspaikkoja on kahdeksan ja junaliikenteelle kolme. Tilapäisiä ylityspaikkoja on kuusi sekä junille yksi, ja ne on tarkoitettu vain Suomen ja Venäjän kansalaisille. EU-näkökulmasta tilapäiset rajanylityspaikat ovat syrjiviä, joten niitä uhkaa sulkeminen.

Rajainfrastruktuuria tulee kehittää niin etelässä kuin pohjoisessakin siten, että tasapuolinen liikkuminen turvataan. Monet suurelle yleisölle tuntemattomat harvaliikenteisemmät, tilapäiset ylityspaikat ovat tärkeitä paitsi paikallisliikenteen myös puun tuonnin kannalta, joten niiden tulevaisuus tulee turvata.

Panostukset rajanylitysverkkoon, siihen liittyvään infrastruktuuriin ja tehokkaaseen sääntelyyn tukevat metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä.

Lisätietoja antaa

Juha Palokangas

Päällikkö, Venäjä-asiat

0400 991 467