Sidosryhmäretkellä perehdyttiin käytännön biotalouteen

Uutiset |

Metsäteollisuus ry:n sidosryhmäretki kokosi yhteen laajan joukon alan sidosryhmiä. Retkellä tutustuttiin metsien käyttöön ja kiertotalouteen asiantuntijapuheenvuorojen ja käytännön esimerkkien kautta.

Jo perinteeksi muodostunut Metsäteollisuus ry:n sidosryhmäretki järjestettiin jälleen syyskuun puolivälissä. Kymenlaakson alueelle suuntautuneen retken teemoina olivat metsien eri-ikäisrakenteinen kasvatus ja talousmetsien luonnonhoito sekä kiertotalous ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen.

Aurinkoinen sää, mielenkiintoiset aiheet ja innostavat puhujat saivat aikaan vilkasta keskustelua. Biotalous kehittyy kovaa vauhtia ja uutta tietoa alasta sai varmasti jokainen retkelle osallistunut.

Myös eri-ikäisrakenteisessa metsässä on huolehdittava luontoarvoista

Bosgårdin kartanon mailla Porvoossa osallistujat saivat rautaisannoksen tietoa metsien jatkuvasta kasvatuksesta. Metsänomistaja Marcus Walsh kertoi eri-ikäisrakenteisen metsän kasvatuksesta metsänomistajan näkökulmasta. Tutkija Sauli Valkonen Luonnonvarakeskuksesta piti asiantuntijapuheenvuoron ja vastasi lukuisiin kysymyksiin.

Retkellä todettiin, että melko harva metsäkohde on alkujaan ihanteellinen eri-ikäisrakenteisen metsänkasvatuksen kannalta, mutta metsänomistajan tarpeet ja arvot ratkaisevat käytetyn menetelmän. Keskusteluissa todettiin, että eri metsänkasvatusmenetelmiä ei tulisi asettaa vastakkain, vaan samallekin metsänomistajalle voisivat sopia monenlaiset kasvatustavat metsätilan ominaisuuksista riippuen. Perinteisen tasaikäisrakenteisen metsänkasvatuksen tapaan myös eri-ikäisrakenteisessa metsässä on turvattava metsän luontoarvot talousmetsien luonnonhoidon keinoin.

Kiertotaloutta ja kekseliäisyyttä sivuvirtojen hyötykäytössä

Stora Enson Anjalankosken tehdas lähialueineen tarjosi upeat puitteet käytännön kiertotalouteen. Tehtaanjohtajan Ari Johansson esitteli Anjalankosken tehtaiden toimintaa ja ympäristöpäällikkö Heini Kukkonen johdatti ryhmän tuhkan hyötykäyttökohteelle.

Agronomi Juuso Joona Soil Food Oy:stä esitteli metsäteollisuuden kuitujakeesta jalostetun rakennekuidun hyötyjä maanviljelykselle. Bio- ja kiertotalouden innovaatioiden edistäminen edellyttää jatkossakin joustavampaa sääntelyä sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan rahoituksen selkeyttämistä.

Osallistujat näkivät runsaasti mahdollisuuksia bio- ja kiertotalouden kehittämisessä myös jatkossa. 

Lisätietoja:

Inka Musta, metsäasiantuntija, inka.musta@forestindustries.fi, puh. 040 634 9900

Sanna Pulkkinen, ympäristöasiantuntija, sanna.pulkkinen@forestindustries.fi, puh. 040 549 1534