Puukuokka nappasi arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon

Uutiset |

Puukuokka edustaa uudenlaista, tehdasvalmisteista puurakentamista. Suomen korkeimman puukerrostalon, 8-kerroksisen Puukuokan, on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila. 

Talon runko koostuu modulaarisista, konttimaisista tilaelementeistä, jotka on valmistettu tehdasolosuhteissa. Elementtien käyttö on mahdollistanut uudenlaisen, suuren mittakaavan rakentamisen ja nopean asennusaikataulun.

Säältä suojassa tapahtuvalla esivalmistuksella tavoitellaan rakentamiseen tasaista ja korkeaa laatua. Elementtien runko on ristiinliimattua puulevyä (CLT).  Yksittäinen asunto – asuinhuoneet, kylpyhuone ja parveke – muodostuu kahdesta CLT:stä valmistetusta tilaelementistä.

Materiaalihukka ja rakentamisaika minimoitu

Rakentamistavan valinnalla on minimoitu materiaalihukka ja asentamistyöhön käytettävä aika työmaalla. Tilaelementit ovat sisäpinnoiltaan ja varusteiltaan täysin valmiita, kun ne saapuvat työmaalle. Ikkunat ja lämmöneriste on liitetty jo tehtaalla tilaelementteihin. Myös rappukäytävässä on käytetty CLT:tä.

Paloturvallisuus on varmistettu määräysten mukaisesti suojaamalla rakennuksen kantavat puupinnat kipsilevyillä. Puu pilkahtelee talon alakatoissa, lattioissa ja ikkunoissa. Talon julkisivut on esivalmistettu ja asennettu työmaalla samanaikaisesti kerrosten noustessa. Ulkoseinissä on käytetty kaunista, peittomaalattua kuusta.

Kohtuuhintaisia asuntoja pitkällä maksuajalla

Pääosin tehdasvalmisteinen ja nopea rakennustapa vaikuttaa asunnon hintaa alentavasti. Se vaikuttaa myös rakentamisen ekologisuuteen ja helppoon muunneltavuuteen. Kaunis ja moderni Puukuokka on mielenkiintoinen vaihtoehto asunnonostajalle. Asunto maksetaan vuokran muodossa 20 vuoden aikana.

Puukuokka on osa laajempaa puukerrostalokorttelia. Sen viereen nousee tulevina vuosina kaksi puukerrostaloa. Rakennushanke on toteutettu yhteistyössä Lakean, Stora Enson ja Jyväskylän kaupungin kaavoituksen kanssa.

Kuva: Mikko Auerniitty