Metsäteollisuus ry palkitsi päiväkoti Metsäpolun LUMA-koulu -kilpailussa

Uutiset |

Metsäteollisuus ry palkitsi vuoden 2013 varhaiskasvatus ja alakoulu -sarjan voittajan, päiväkoti Metsäpolun Taipalsaarelta. Päiväkodin lapset tutkivat vedenpuhdistusta itse suunnittelemallaan laitteistolla.

Yläkoulusarjan voitti Viikin normaalikoulu Helsingistä, ja lukio- ja ammatillinen koulutus -sarjan voitto meni Kokkolan ammattiopistolle. Vuoden 2013 LUMA-koulut palkittiin kunniakirjoin ja 500 euron stipendeillä luonnontieteiden opetuksen kansainvälisessä NFSUN-konferenssissa Helsingin yliopistossa 5. kesäkuuta. Rahapalkinnot myönsivät Kemianteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry ja Metsäteollisuus ry.

Osallistuneet koulut ja päiväkodit raportoivat LUMA-toimintaansa kuluneen vuoden ajalta. Raporttien piti osoittaa, miten toiminnassa näkyivät kansallisen LUMA-strategian vuoden 2013 teemat: globaalit ympäristöhaasteet (energian sekä puhtaan ravinnon ja veden riittävyys), suomalainen osaaminen (keksinnöt ja innovaatiot sekä niiden historia), tilastotieteen vuosi 2013 sekä toiminnallinen matematiikka. Voittajien raporteista välittyi ilo ja innostus monipuoliseen ja pitkäjänteiseen LUMA-toimintaan.

Metsäpolun päiväkoti perehtyi globaaleihin ympäristöhaasteisiin tutkimalla vettä ja metsää. Lapset puhdistivat järvestä haettua vettä itse suunnittelemallaan vedenpuhdistamolla. Vesiprojektin yhteydessä lapset pääsivät osallistumaan kemiallisten vesikokeiden tekemiseen Lappeenrannan yliopistolla.

Päiväkodin metsäprojektissa lapset tutkivat sekä myrskyn että metsureiden kaatamia puita ja puiden kantoja ja laskivat minkä ikäisiä puut olivat. Metsäntutkimuslaitoksen nettisivuilla lapset tutustuivat puiden tuholaisiin nähtyään kirjanpainajien tekemiä koloja. Lapset retkeilivät paljon metsässä ja myös heidän perheensä olivat aktiivisesti mukana lasten LUMA-toiminnassa.