Metsäteollisuuden investoinnit hyödyttävät koko Suomea

Uutiset |

Metsäteollisuudessa on viime aikoina kerrottu merkittävistä investoinneista. Suunnitteilla olevien ja jo päätettyjen investointien arvo on toteutuessaan yhteensä 1,4 miljardia euroa. 

Metsä Groupin kaavailema uusi biotuotetehdas Äänekoskelle on toteutuessaan metsäteollisuuden historian suurin investointi. Aikaisemmat merkittävät investoinnit ovat toteutuneet 1990-luvulla.

Investointiuutisista kertoi taannoin myös Stora Enso, joka tekee 110 miljoonan euron investoinnin muuttaakseen Varkauden tehtaan hienopaperikoneen tekemään aaltopahvin raaka-ainetta.  Ennen Metsä Groupin ilmoitusta tämän vuosikymmenen merkittävin investointipäätös oli UPM:n Kymin sellutehtaan kapasiteettilisäys, jonka arvo on 160 miljoonaa euroa.

Myös kesällä 2014 käynnistyvä UPM:n uusi biodieseltehdas Kaukaalla on 150 miljoonan euron investointi. Pienempiä, usean kymmenen miljoonan euron investointeja, on metsäteollisuudessa tullut viime vuosina tasaiseen tahtiin.

Aikaisemmat metsäteollisuuden suurinvestoinnit ovat olleet nykyrahassa noin puolen miljardin euron luokkaa. Viimeisin merkittävä, puolen miljardin euron investointi, tehtiin vuonna 1998, kun UPM rakennutti Raumalle uuden paperikoneen. 

Investoinnit hyödyttävät aina koko arvoketjua. Toteutuessaan ne työllistävät, tuovat puunmyyntituloja ja hyvinvointia yli maakuntarajojen.  Investointien toteutumista edellyttävät etenkin lupahankkeiden sujuvuus, vakaa toimintaympäristö ja teollisuuspolitiikkaa tukeva päätöksenteko.

 

Kaikkien aikojen suurimmat investoinnit 

Konserni Tehdas Investointi Vuosi Arvio nykyrahassa (2013) milj. e
         
Stora Enso Uimaharju Uusi sellutehdas 1992 619
Metsä Group Rauma Uusi sellutehdas 1996 587
Stora Enso Oulu Uusi paperikone 1997 548
Metsä Group Kirkniemi Uusi paperikone 1996 542
UPM Rauma Uusi paperikone 1998 514