Metsäteollisuuden henkilöstötilastot yksiin kansiin – eläköityminen lisää koulutuspainetta

Uutiset |

Metsäteollisuus nousi viime vuonna Suomen suurimmaksi vientialaksi. Biotalouden merkittävämmän tukijalan merkityksestä kertovat myös tuoreet tiedot metsäteollisuuden henkilöstöstä, joka koostuu oman alansa osaajista.

Tiedot julkistetaan nyt yksissä kansissa. Uuden verkkojulkaisun voi ladata ohesta ja tämän linkin takaa.

Suurin rooli verkkojulkaisussa on tuoreimmilla palkkatilastoilla. Myös ikärakenne korostuu, sillä seuraavan kymmenen vuoden aikana peräti neljännes alan henkilöstöstä eläköityy.

Nopean eläköitymisen takia päättäjien pitää huolehtia siitä, että alan koulutusta järjestetään riittävästi. Myös metsäteollisuuden investointien kääntyminen kasvuun lisää työvoiman tarvetta.

Vuonna 2014 metsäteollisuus työllisti yhteensä 42 000 työntekijää, joista 20 000 työskenteli paperiteollisuuden palveluksessa ja loput 22 000 puutuoteteollisuudessa.

Tehdasteollisuuden työntekijöistä 12,2 prosenttia on metsäteollisuuden palveluksessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton tuntipalkkatilaston mukaan ainoastaan ahtausala maksaa työntekijöilleen parempaa tuntipalkkaa kuin paperiteollisuus. Ahtaajien tuntipalkka on hieman yli kymmenen prosenttia enemmän kuin paperiteollisuudessa, jossa työntekijän keskiansio on 19,25 euroa tunnissa ilman ylityö- ja sunnuntaikorotuksia.

Lisätiedot: Raili Ohtonen, tilastoasiantuntija, Metsäteollisuus ry, 040 568 4473, raili.ohtonen@forestindustries.fi