MASSA- JA PAPERITEOLLISUUDEN TUOTANTO PYSYTTELI VUONNA 2015 VAKAANA – HAVUSAHATAVARAN TUOTANTO NOTKAHTI HIEMAN

Uutiset |

Massa- ja paperiteollisuuden tuotanto lisääntyi vuonna 2015 0,2 prosenttia. Havusahatavaran tuotanto puolestaan pienentyi 2,7 prosenttia. Selkeitä valopilkkuja metsäteollisuuden viime vuoden lukujen sisällä olivat sellu ja kartonki, joiden molempien tuotanto kasvoi.

Metsäteollisuuden tuotanto selviytyi vuodesta 2015 vaihtelevasti. Tuoreet tiedot alan viime vuodesta korostavat pikaisen kilpailukykyloikan tarvetta.

Eniten viime vuonna pienentyi havusahatavaran tuotanto, joka jäi 2,7 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2014. Yhteensä havusahatavaraa tuotettiin 10,6 miljoonaa kuutiometriä. Paperin tuotanto taas supistui 2,6 prosenttia 7,3 miljoonaan tonniin. Sellun tuotanto kuitenkin kasvoi viime vuonna 1,7 prosenttia ja oli 7,1 miljoonaa tonnia. Kartongin tuotanto lisääntyi 3,6 prosenttia 3,1 miljoonaan tonniin.

Neljännellä vuosineljänneksellä kartongin tuotanto kasvoi 810 000 tonniin, joka oli peräti 6,6 prosenttia vuoden 2014 vastaavaa ajanjaksoa enemmän. Sellun tuotanto kasvoi viimeisellä neljänneksellä neljä prosenttia ja oli 1,9 miljoonaa tonnia.

Havusahatavaran tuotanto taas pienentyi loka–joulukuussa 0,5 prosenttia 2,7 miljoonaan kuutiometriin. Paperin tuotanto jäi loppuvuodesta 2,3 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2014 ja oli neljännellä vuosineljänneksellä 1,8 miljoonaa tonnia.

Yhteiskuntasopimuksesta kunnianhimoinen

Kotimaisen teollisuuden säilyminen kilpailukykyisenä edellyttää yksikkötyökustannuksia laskevaa yhteiskuntasopimusta sekä palkkamalttia syksyn liittokierroksella.

”Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa pitää saada aikaiseksi kunnianhimoinen ratkaisu, joka parantaa yritysten kustannuskilpailukykyä nopeasti ja pysyvästi. Kilpailijamaihin verrattuna suomalaiset yritykset kärsivät edelleen työn kalliista hinnasta. Talouskasvu ei piristy eikä työllisyys parannu, jos yhteiskuntasopimuksen sisältö vesitetään”, sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

”Hallituksen kilpailukyvyn parantamiselle asettamista tavoitteista tulee pitää kiinni. Tämä edellyttää myös joustavampia työmarkkinoita ja työrauhajärjestelmän uudistamista. Samalla on huolehdittava julkisen talouden kestävyydestä. Talouspolitiikassa maali uhkaa karata yhä kauemmaksi”, Jaatinen toteaa.

Investoinnit piristyivät

Metsäteollisuuden investoinnit ovat kääntyneet kasvuun. Elinkeinoelämän keskusliiton investointitiedustelun mukaan peräti 78 prosenttia alan investoinneista lisäävät kapasiteettia, mikä on muita teollisuuden aloja huomattavasti korkeampi osuus.

”Päättäjien pitää nyt tehdä osansa, jotta vauhti nopeutuu entisestään. Hyvä lähtökohta on hallitusohjelman kirjaus, jonka mukaan teollisuuden kustannuksia ei tällä vaalikaudella lisätä. Siksi päästökauppakompensaatio pitää toteuttaa täysimääräisenä”, Jaatinen sanoo.

Viime vuonna puukauppaa käytiin edellisvuosien tahtiin, mutta investointien myötä puun tarve on voimakkaassa kasvussa. Puukauppaa ja puun tarjontaa tulee vahvistaa määrätietoisesti.

Lisätiedot: Timo Jaatinen, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 09 132 6600