Maailman metsäpäivää juhlitaan tänään

Uutiset |

Tänään neljättä kertaa järjestettävä YK:n Maailman metsäpäivä korostaa metsien merkitystä maailmalle. Vain kestävästi hoidetuissa metsissä on tulevaisuus.

YK:n Maailman metsäpäivä tarjoaa oivan tilaisuuden pohtia metsien merkitystä. Vuodesta 2013 järjestetyn päivän teemana ovat tänä vuonna metsät ja vesi. Maapallon maapinta-alasta metsien osuus on noin kolmannes. Samalla kun metsä tuottaa puuta, se tarjoaa suuren määrän muita elintärkeitä ekosysteemipalveluita ja hyötyjä sekä ihmisille että eläimille. Metsät muun muassa puhdistavat vettä ja sitovat hiiltä sekä tuottavat monia muita aineellisia ja aineettomia hyödykkeitä.

Vaikka metsäkato edelleen vaivaa osaa maailmasta, Euroopassa metsän peittämä maa-ala on viime vuosina jopa kasvanut. Suomessa metsät peittävät noin 75 prosenttia maa-alasta.

Kestävästi kohti tulevaisuutta

Suomessa metsien merkitys on keskimääräistä suurempi. Suomessa metsien vihreää kultaa on aina osattu hyödyntää ja metsäteollisuus on edelleen yksi taloutemme kivijaloista. Lisäksi laajat jokamiehenoikeudet tarjoavat kansalaisille hyvät mahdollisuudet muun muassa ulkoiluun, sienien ja marjojen keräämiseen sekä virkistäytymiseen metsissä.

Metsäteollisuus ry tukee kestävän kehityksen periaatteiden mukaista metsien käyttöä. FSC- tai PEFC-standardien mukaisesti hoidetuissa metsissä huomioidaan toiminnan ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Lisäksi talousmetsien luonnonhoito on kiinteä osa metsänhoitoa ja edistää ekologista kestävyyttä. Kustannustehokkaasti toteutetulla metsien suojelulla on myös oma tärkeä roolinsa metsien monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Metsäteollisuus ry toivottaa kaikille iloista Maailman metsäpäivää!