Ensimmäiset prosessiteollisuuden moniosaajat ovat valmistuneet

Uutiset |

Tänä keväänä valmistuivat ensimmäiset prosessiteollisuuden perustutkinto-opiskelijat. Tutkinnossa yhdistyvät paperi-, levy-, sahateollisuuden sekä bio- ja kemiantekniikan ammatilliset perustutkinnot yhdeksi monipuoliseksi tutkinnoksi.

Prosessiteollisuuden perustutkintoon on voinut opiskella elokuusta 2010 alkaen. Tutkinto valmistaa teollisuuden prosessiosaajia, joilla on entistä paremmat eväät työelämään. Työelämä odottaa prosessinhoitajilta ongelmanratkaisutaitoja, kyseenalaistamista, oma-aloitteisuutta ja luovaa, joustavaa ajattelua. Näitä ominaisuuksia osoittivat lappeenrantalaiset Markus Tyrisevä ja Joni Hämäläinen, jotka parina voittivat Taitaja 2013 -kilpailun prosessitekniikan lajin toukokuussa Joensuussa. Tyrisevä löysi Honeywellin prosessinohjausjärjestelmän koulutusversiosta ohjelman luoneen kouluttajan, Matti Soikkelin, sinne laittaman ’virheen’, jota kukaan aiemmin ei ollut löytänyt. Nuoret taitajat myös suorittivat tutkintonsa erinomaisin arvosanoin ja työllistyivät heti valmistuttuaan.

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja on vuoden suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma Suomessa. Prosessitekniikka oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa kilpailussa mukana näytöslajina. Taitaja-tapahtumassa mukana olleet Pohjois-Karjalan ammattiopiston prosessiteollisuuden opiskelijat kertoivat, että opinnot ovat olleet mielenkiintoisia ja monipuolisia. Koulutukseen kuuluu paljon työssä oppimista. Opiskelijat ovat olleet harjoittelemassa useassa erilaisessa yrityksessä, joista jokaisesta tarjottiin heille töitä myös kesäksi.

Hakijamäärissä pientä kasvua

Prosessiteollisuuden perustutkintoa ensisijaisesti opiskelemaan hakevien määrissä on ollut pientä kasvua vuosittain. Vetovoimaisimpia ovat oppilaitokset, joissa on kemiantekniikan koulutusohjelma. Vetovoimaansa parantaneita metsäteollisuuden alan tutkintoa tarjoavia oppilaitoksiakin löytyy. Esimerkiksi Etelä-Karjalan ammattiopiston Imatran yksikössä hakijamäärät nousivat edellisvuodesta huimasti. Puualan perustutkintoa ensisijaisesti opiskelemaan hakevien määrä putosi tänä vuonna 98 hakijalla. Metsäalan perustutkinnon ensisijaiset hakijamäärät ovat pysyneet viime vuosina suurin piirtein samalla tasolla. Työelämässä olisi kysyntää näiden kaikkien alojen monipuolisille osaajille, muun muassa työvoiman eläköitymisestä johtuen.