Windfall-vero uhkaa energiaintensiivistä teollisuutta – järjestöt vaativat veronkorotusten sijaan talouskasvua kiihdyttäviä toimia

Tiedotteet |

Metsäteollisuus ry luovutti 1.2.2013 yhdessä usean muun toimialajärjestön ja työntekijäliiton kanssa pääministerin valtiosihteerille vetoomuksen luopua windfall-veropäätöksestä. Järjestöt näkevät tärkeänä, että veronkorotusten sijaan etsitään eväitä talouskasvun kiihdyttämiseksi.

Pääministerille osoitetun kirjeen pääviestinä oli yhteinen huoli siitä, että teollisuuden kuin koko elinkeinoelämän toimintaympäristöä on parannettava investointien lisäämiseksi sekä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi. Edelleen jatkuva taloudellinen matalasuhdanne ja valtion talouden heikkeneminen on huomioitava poliittisessa päätöksenteossa.

Hallituksen kaavailema windfall-vero rankaisisi kovalla kädellä päästötöntä energiantuotantoa ja siitä olisi syytä luopua, jottei teollisuuden kilpailukyky romahtaisi entisestään. Pelkästään metsäteollisuudelle windfall-vero merkitsee 50 miljoonan euron lisäkustannuksia vuosittain.

Jatkuva kustannusten nousu on vakava uhka suomalaiselle vientiteollisuudelle. Kohtuuhintainen energia on elintärkeää vientiteollisuudelle, sillä pitkäjänteinen ja johdonmukainen energiapolitiikka luo yrityksille edellytyksiä toimia kansainvälisillä markkinoilla. Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut talouskasvuun ja työllisyyteen, joten nyt siltä odotetaan toimia, jotka kannustavat yrityksiä investoimaan Suomeen.

Hallitus käsittelee windfall-veroa seuraavan kerran hallitusohjelman puolivälitarkastelussa helmikuun lopulla tai maaliskuun kehysriihessä.

Lisätietoja:
Maiju Westergren, energia-asiantuntija,
maiju.westergren@forestindustries.fi, puh. 09 132 6660

Linkki vetoomukseen:

Suomen haettava kasvua – windfall-vero olisi karhunpalvelus