Vanerin suosio sisustusmateriaalina on kasvussa

Tiedotteet |

Vaneri on monen käyttökohteen materiaali. Vaneri on luja ja jäykkä materiaali, ja siksi sen tyypillisiä käyttökohteita ovat mm. kuljetusvälineiden, ja ajoneuvojen lattiat, raskaasti kuormitettujen rakennusten ja työskentelytasojen lattiat, vaativat telineet ja hyllyt, kantavat erikoisrakenteet, seinät ja katot, pakkaukset ja laatikot, liikennemerkit ja opastetaulut sekä kalusteet ja huonekalut. Perinteisten käyttökohteiden ohella ohuelle vanerille riittää kysyntää myös mm. urheiluvälineiden ja älykorttien materiaalina. Soitinvalmistajat käyttävät vaneria sen erinomaisten akustisten ominaisuuksien, sekä lujuuden ja keveyden vuoksi.

Huolimatta vanerintuotannon maailmanlaajuisesta kasvusta suomalainen vaneriteollisuus on hyvin onnistunut pitämään asemansa. Vaneriteollisuuden pitkäaikainen panostus tuotekehittelyyn ja uusien käyttökohteiden löytämiseen kantaa nyt tuloksia, ja suomalaiset vanerinvalmistajat pystyvät kilpailemaan erikoistuotteilla kuten esimerkiksi kuljetusvälinevanereilla, joiden valmistajia on maailmassa vähän. Äärimmäisen ohutta, jopa 0,4 mm:n vahvuista ohutviiluvaneria käytetään sen lujuusominaisuuksien ansiosta teknisesti erittäin vaativissa käyttökohteissa, kuten lentokoneissa. Ohutviiluvaneri soveltuu esimerkiksi taitolentokoneiden siipimateriaaliksi.

Vanerista uusia tuotteita sisustamiseen

Ohut vaneri voi korvata tekstiilin tai paperin. Sitä voidaan käyttää myös yhdessä muiden materiaalien kanssa. Nykyään vaneri taipuukin muotoilijoiden käsissä sekä julkisten että yksityisten tilojen sisustuselementeiksi ja valaisimiksi.

Vanerin käytöstä innostuneet arkkitehdit perustelevat materiaalin valintaa vanerin modernilla ja yksilöllisellä ilmeellä. Sisustuksessa käytettävän tuotteen pinnalla ja sillä, miltä se tuntuu, on tärkeä merkitys. Lämmintä puuta sijoitetaankin kosketusetäisyydelle oleskelutiloihin.

Vaneria pidetään kestävänä, kauniina ja hinnaltaan kilpailukykyisenä rakennuslevynä. Uudet tarjolla olevat järjestelmätuotteet ovat helposti asennettavissa sekä koteihin että julkisiin tiloihin. Puuvalmiit tai valmiiksi pintakäsitellyt tuotteet tekevät vanerista monipuolisen materiaalin.

Sisäverhouksissa puu luo lämpimän kontrastin muille rakennusmateriaaleille. Se on myös akustisesti miellyttävä, koska se heijastaa ääntä muita materiaaleja vähemmän. Puun käyttöä sisustamisessa perustellaan myös sen kyvyllä pitää sisätilojen kosteus ja lämpötila tasolla, jossa hengitysilman laatua heikentävät pieneliöt ja bakteerit viihtyvät huonosti.