Aurinko pilven takana

Työmarkkinoiden jäykkyys lataa huomattavia riskejä Suomen tulevalle kehitykselle −Metsäteollisuus ry sai työmarkkinakierroksen päätökseen

Tiedotteet |

Metsäteollisuus ry on viimein saanut sovittua työehdoista kaikilla sopimusaloillaan. Raskas neuvottelukierros kertoo työmarkkinajärjestelmän huonosta toimintakyvystä ja vaikeudesta uudistaa Suomen työmarkkinoita.

Metsäteollisuus ry on saanut aikaan sovun uusista työehdoista Ammattiliitto Pron kanssa. Mekaanisen metsäteollisuuden toimihenkilöiden niin sanotut kiky-tunnit säilyvät ennallaan ja palkat nousevat yleisen linjan mukaisesti 3,3 prosenttia 25 kuukautta kestävän sopimuskauden aikana.

Sahoille ja vaneritehtaille tehty sopimus päättää noin vuoden kestäneen metsäteollisuuden työmarkkinakierroksen. Kaikkiaan Metsäteollisuus ry neuvotteli seitsemän uutta työehtosopimusta.

− Kierros oli pitkä, kallis ja ideologinen ammattiyhdistysliikkeelle. Se kertoo siitä, että työmarkkinajärjestelmän kyky reagoida globaaliin tilanteeseen on huolestuttavan heikko, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén arvioi.

Jäykät työmarkkinat ovat huomattava riski, kun koronavirus on suistanut globaalin talouden ja Suomen taantumaan. Kriisi koettelee myös metsäteollisuutta ja alan näkymät ovat sumuiset.

− Vanhakantaisten työmarkkinoiden takia finanssikriisin toipilasaika pitkittyi Suomessa kymmeneen vuoteen. Samanlaiseen halvaantumiseen meillä ei nyt ole varaa, Hollmén sanoo.

Neuvottelukierros paljasti työmarkkinajärjestelmän valuviat, kun ay-liike otti ideologiseksi tavoitteekseen kumota työehtosopimuksista itse sinne sopimansa kiky-tunnit. Ammattiliitot käyttivät lakkoasettaan ylimitoitetusti ja Suomen kilpailukykyä puolustaneet vientialat joutuivat hakemaan neuvotteluyhteyden valtakunnansovittelijan avulla.

Mekaanisen metsäteollisuuden sahoilla ja vaneritehtailla lakot kestivät yli neljä viikkoa, paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa kaksi viikkoa. Lakkojen takia metsäteollisuuden tuotantomäärät  laskivat tammi−maaliskuussa vauhdilla, joka on viimeksi koettu finanssikriisin aikaan.

Metsäteollisuuden keskeiset sopimukset sahoilla ja vaneritehtailla sekä paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa rakennettiin sovittelussa. Kierroksella nähtiin myös työntekijäpuolen työehtoshoppailua, kun Teollisuusliitto teki metsä- ja uittotöissä työskentelevien työehdot määrittävän Metsäalan työehtosopimuksen ilman Metsäteollisuus ry:tä.

−Vaikka Metsäteollisuus ry:n sopimuksissa kiky-tunnit säilyivät tai muutettiin työnantajalle paremmin sopiviin ratkaisuihin, kierroksen kilpailukykyvaikutus jäi vaimeaksi. Jouduimme nyt alkaneeseen uuteen talouskriisiin heikosti varautuneina, Hollmén sanoo.

− Nyt on tärkeää löytää yhteinen tilannekuva taloudestamme ja työllisyysnäkymistä, jotta voimme sopia tarvittavista toimenpiteistä. On oletettavaa, että toimialaliitoille jää paljon tehtävää vielä sen jälkeen, kun työministeri Haataisen vetämä keskusjärjestötyöryhmä saa työnsä päätökseen, Hollmén lisää.

Lisätietoja
Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687