Toukokuun puukauppa vilkastui edelleen

Tiedotteet |

Metsäteollisuus osti toukokuussa yksityismetsistä 2 miljoonaa kuutiota puuta. Tammi-toukokuun ostomäärä oli yli kaksinkertainen vuoden 2009 vastaavan ajan ostoihin verrattuna.

Vaikka puumarkkinat ovat kaiken kaikkiaan hieman piristyneet, pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna tämän vuoden toteutunut puukauppa laahaa pahasti jäljessä. Jotta saavutettaisiin edes tämä keskiarvo, puuta pitäisi saada yksityismetsistä tästä eteenpäin runsas miljoona kuutiota viikoittain.

Pula tukista vaikeuttaa sahausta

Metsäteollisuus tarvitsee kaikkia puutavaralajeja ja on kiinnostunut kaikista leimikoista. Tammi-toukokuussa kuitupuuta ostettiin 3,7 miljoonaa kuutiota ja tukkipuuta 2,6 miljoonaa kuutiota.

Tällä hetkellä tukkipuusta on paikoitellen pulaa. Sahat ovat joutuneet rajoittamaan sahausta heikon raaka-ainetilanteen vuoksi ja epävarmuus puun saannista vaikeuttaa sahatavaran myyntiä syksyn toimituksiin.

Puun hinnat hieman koholla

Mäntytukin kantohinta nousi huhtikuusta 2 prosenttia, kuusitukin 3 prosenttia ja koivutukin hinta yhden prosentin. Mäntytukin kantohinta oli keskimäärin 53 euroa kuutiolta ja kuusitukin 54 euroa kuutiolta. Koivutukista maksettiin keskimäärin 39 euroa kuutiolta,

Kuitupuiden kantohinnat nousivat 2 prosenttia. Mänty- ja koivukuidusta maksettiin keskimäärin 15 euroa kuutiolta ja kuusikuidusta 18 euroa kuutiolta.

Aktiivisesta puukaupasta hyötyy moni taho

Puun tasainen saaminen kilpailukykyiseen hintaan metsästä tuotantolaitokselle on puun jalostamisen ja metsäteollisuuden koko arvonlisäyksen perusedellytys. Puumarkkinoiden aktivoituminen tuo töitä myös metsätalousyrittäjille. Lisäksi se hyödyttää bioenergian tuottajia, kun metsäenergiaa on runsaammin tarjolla.  

Lisätietoja antaa: Anu Islander, puh. 09 132 6678
Puukauppatilastot