Teollisuus luottaa metsänomistajan harkintakykyyn metsävaratiedon avoimuudessa

Tiedotteet |

Metsäteollisuus tukee hallituksen tuoretta linjausta Suomen metsäkeskuksen metsävaratietojen avoimuudesta. Tiedon suurempi avoimuus on keskeinen osa biotalouden kasvun mahdollistamista ja sen avulla turvataan maailman mittakaavassa ainutlaatuisen Metsään.fi-kokonaisuuden edelleen kehittäminen. Metsänomistaja pääsee konkreettisesti nauttimaan kaikkien palveluntuottajien tarjoamista palveluista, kun toimijoille tarjotaan käytettäväksi myös avoin kuviotieto. Tämä edistää parhaiten toimijoiden välistä tervettä kilpailua.

Hallituksen tuoreen linjauksen mukaisesti kuviomuotoiset metsävaratiedot luovutettaisiin pyynnöstä palveluntarjoajille, ellei maanomistaja ole sitä kieltänyt.

Kuviotieto on puunostajille ja metsäpalveluiden tarjoajille tärkeää, sillä se muodostaa yhteisen kielen metsänomistajien kanssa ja luo siten vankan perustan puukaupan ja metsäpalvelusopimuksen tekemiseen. Kuviotiedon avulla voidaan myös kohdentaa palveluiden tarjontaa kustannustehokkaasti.

”Mitä enemmän toimijoilta kuluu rahaa puiden etsimiseen, sitä vähemmän rahaa jää niiden ostamiseen. Metsäteollisuus haluaa kehittää puu- ja metsäpalveluiden markkinoita kohtelemalla suuria ja pieniä toimijoita tasapuolisesti. Tämä tapahtuu parhaiten tarjoamalla myös kuviotieto tasapuolisesti kaikkien toimijoiden käyttöön”, sanoo metsäjohtaja Tomi Salo Metsäteollisuus ry:stä.

Metsään.fi-järjestelmän monet hyödyt

”Me metsäteollisuudessa luotamme metsänomistajan harkintakykyyn metsävaratiedon avoimuudessa. Uskomme vahvasti siihen, että metsänomistajat arvostavat heille kehitettyä, ilmaista sekä metsänomistuksen riskiä vähentävää Metsään.fi-järjestelmää. Kuviopohjaisella Metsään.fi-järjestelmällä on hoidettu esimerkiksi metsäsertifioinnin metsäsuunnitelmavaatimus. Samoin se toimii jatkossakin oivallisena riskinhallintakeinona siinä tilanteessa, kun EU innostuu työntämään Suomen suuntaan tilakohtaista metsäsuunnitelmavelvoitetta. Suomen metsänkeskuksen Metsään.fi-palvelun kuviotieto on jatkossa myös merkittävä osa sähköistä puukauppaa eli oivallinen sijoitus tulevaisuuteen. On hienoa, että järjestelmän edelleen kehittäminen voidaan tällä ratkaisulla nyt turvata”, Salo jatkaa.

”Metsänomistajat voivat olla varmoja, että kuviotiedon tarjoaminen avoimeksi kaikille palveluntarjoajille on paras signaali toivottaa toimijat tasavertaisesti tervetulleeksi puukaupoille ja tarjoamaan metsäpalveluja metsänomistajille”, Salo vinkkaa.

Lisätietoja:

Tomi Salo, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 045 875 8911,
Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. 040 7293678