Puusta biokemikaaleja ja biomateriaaleja

Tiedotteet |

Puun ainesosista – selluloosasta, hemiselluloosasta, ligniinistä ja uuteaineista – voidaan valmistaa monenlaisia biokemikaaleja ja biomateriaaleja. Meneillään on jo kehityshankkeita puun hemiselluloosan sekä puun kuoren ainesosien hyödyntämiseksi.

Puun ainesosilla terveysvaikutuksia

 

”Puun kuoresta kannattaa ottaa arvokkaat ainesosat talteen ennen kuoren hyödyntämistä energiana. Puun kuoren kuivapainosta useita kymmeniä prosentteja on erilaisia arvokkaita yhdisteitä,” sanoo Åbo Akademin professori Stefan Willför. Hän johtaa Åbo Akademin Puu- ja paperikemian laboratoriota.

”Esimerkiksi puun kuoren tanniinit ovat vahvoja antioksidantteja, ja niitä käytetään jo nyt luontaistuotteissa. Kuusen kuoren bioaktiiviset ainesosat muistuttavat punaviinin terveyttä edistäviä ja vanhenemista hidastavia ainesosia. Koivun kuoren valkoista väriä antavaa betulinoolia voidaan käyttää pigmenttinä, ja myös sillä on terveysvaikutuksia.”

 

Hemiselluloosasta ravintokuitua

”Puun hemiselluloosaa voidaan käyttää esimerkiksi vatsalle ystävällisenä ravintokuituna. Kehitystyö hemiselluloosan käytöksi rehuna on jo pitkällä,” jatkaa Willför.

”Hemiselluloosasta voidaan kehittää myös erilaisia prosessikemikaaleja. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi paperin ominaisuuksien parantamiseen samalla tavoin kuin nyt käytetään tärkkelystä. Tutkimme myös puun ligniinin hajottamista pienemmiksi osiksi ja kokoamista täysin uusiksi biomateriaaleiksi. Näin saamme biomateriaaleille ja biokomponenteille uudenlaisia hyviä ominaisuuksia.” 

 

Biopohjaisille tuotteille etusija lainsäädännössä

 

Useimmat biopohjaiset kemikaalit ja materiaalit sekä niiden raaka-aineet ovat vielä kalliimpia kuin vaihtoehtoiset synteettiset öljypohjaiset materiaalit. Tämä hidastaa uusien tuotteiden kaupallistamista. Vihreä imago on Willförin mukaan kuitenkin tuotteille hyödyksi. Etua on myös Suomen metsäteollisuuden suurista materiaalivirroista, joista uusia tuotteita voidaan jalostaa kannattavassa mittakaavassa.

 

Willför haastaa EU:n päätöksentekijät kehittämään lainsäädäntöä, jotta biopohjaisten tuotteiden kehitykseen saadaan vauhtia:

”Biopohjaisia kemikaaleja ja materiaaleja kohdellaan nyt turhaan yhtä tiukasti kuin synteettisiä öljypohjaisia kemikaaleja esimerkiksi uusien tuotteiden testauksessa. Tämä ei ole perusteltua, sillä kyseessä on kuitenkin puusta lähtevä luonnontuote.”