Puurakentamisen osaaminen on vaatinut pitkäjänteistä työtä

Tiedotteet |

Viidentoista vuoden määrätietoinen työ puurakentamisen kehittämiseksi on saavuttanut tuloksia. Tällä hetkellä lähes 90 prosenttia pientaloista on puurunkoisia ja puutaloalueet ovat suosittuja.

"Nykyään lähes kaikkea on mahdollista tehdä puusta", sanoi koulutuspäällikkö Pekka Heikkinen Helsingin Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolta puhuessaan Helsingin yliopiston kansainvälisessä seminaarissa "Climate Change and the Environmental Performance of Wood" 18.10.2007. "Vielä 1990-luvun alkuun asti oli unohdettu, kuinka puutaloja tehdään, mutta nyt eri puolille Suomea on rakennettu puisia kerrostaloja, kirkkoja, siltoja, konsertti- ja toimistotaloja. Lisäksi kansainväliset arkkitehtuurijulkaisut ovat täynnä reportaaseja suomalaisista puutaloista."

Puurakentamisen huikea nousu on vaatinut kampanjoita, teknologiaohjelmia, kehitys- ja tutkimustyötä sekä runsaasti opetusta ja suunnittelutyötä.

Opetuksen ja tutkimuksen tulokset näkyvät kuitenkin hitaasti ja niitä on vaikea mitata, Vuonna 1994 aloittaneet puuarkkitehtuurin opiskelijat ovat nyt iässä, jossa he alkavat päätöksillään vaikuttaa rakentamiseen.

"Rakentaminen on yhteistyötä, jota pitää vielä opetella", Heikkinen muistuttaa. "Koulutusrajoja on rikottava. Insinöörien ja liiketoiminnan osaamisen ymmärtäminen on merkittävä mahdollisuus, joka auttaa arkkitehtiä tekemään luovia ja uraauurtavia ratkaisuja."

Opetukseen tulee panostaa, mutta tekemällä oppiminen ja ryhmässä toimiminen antavat tehokkaat valmiudet käytännön suunnittelutyöhön.