Puukauppa junnaa paikallaan

Tiedotteet |

Kesäkuussa metsäteollisuus sai ostettua yksityismetsistä 2,2 miljoonaa kuutiota puuta. Määrä oli vain kymmenyksen enemmän kuin toukokuussa. Ostot jäivät runsaaseen kolmannekseen viime vuoden kesäkuusta, jolloin määrä tosin oli ennätyksellisen korkea.

Kuluvan vuoden tammi-kesäkuun ostot, yhteensä 10,4 miljoonaa kuutiota, ovat alle puolet viime vuoden vastaavasta määrästä.

Teollisuudella on pulaa erityisesti kuitupuusta. Mäntykuitupuuta teollisuus sai ostettua tammi-kesäkuussa 70 % ja koivukuitua 79 % viime vuoden vastaavan ajan määrästä. Kuusikuitupuun ostot jäivät alle puoleen. 

Koivutukkia saatiin ostettua lähes puolet viime vuoden tammi-kesäkuun määrästä, mutta mänty- ja kuusitukin ostot jäivät alle kolmannekseen.  

Puun hintataso on hyvä, mutta kauppa käy huonosti

Kantohinnat nousivat kesäkuussa hieman. Mäntytukin kantohinta nousi 2 % ja oli keskimäärin 59 euroa kuutiolta. Kuusitukin hinta nousi 1 % ja siitä maksettiin keskimäärin 60 euroa kuutiolta. Koivutukin hinta laski toukokuusta prosentin verran ja oli 50 euroa kuutiolta.

Mänty- ja koivukuidun kantohinnat nousivat 1-3 % ja niistä maksettiin keskimäärin 16–17 euroa kuutiolta. Kuusikuidun hinta pysyi ennallaan 24 eurossa kuutiolta.

Edelliseen normaaliin puukauppavuoteen 2006 verrattuna hinnat ovat huomattavasti korkeammat. Havutukki on 23–27 %, koivutukki 17 %, mänty- ja koivukuitu 31–36 % ja kuusikuitu 8 % kalliimpaa kuin vuoden 2006 kesäkuussa.

Puolet puukaupoista on hankintakauppoja

Metsänomistajien itse korjaaman hankintapuun markkinatilanne on ollut hyvä koko alkuvuoden ja hankintakauppojen osuus onkin kasvanut. Tammi-kesäkuussa ostetusta määrästä yli kolmannes oli hankintakauppoja, kun viime vuoden vastaavana aikana osuus oli vain 15 %.

Puun ostomäärä yksityismetsistä

Kantohinnat

Lisätietoja antaa:

Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry,
puh. 09 – 132 6678, 040- 729 3678