Paperi ja kartonki on puhdas valinta kesäpöytään

Tiedotteet |

Kesällä nautitaan hyvästä säästä, seurasta ja ruoasta. Paperi ja kartonki on puhdas ja turvallinen valinta mökkeilijän, veneilijän ja retkeilijän eväskassiin tai -pöytään.

Hyvä kesäruokien pakkaus tai ruoanvalmistus- ja tarjoiluastia on valmistettu uusiutuvasta raaka-aineesta ja on kierrätettävä ja biohajoava.

Toimiva pakkaus tuo ruoan turvallisesti ja raikkaana pöytään. Paperi ja kartonki, esimerkiksi mehupurkki tai talouspaperi, on lisäksi helppo käyttää ja hygieeninen. Ruoan hävikki ja paperituotteiden ympäristövaikutukset ovat pienet.

Kartonkiset kertakäyttöastiat, talouspyyhkeet ja erilaiset ruoanlaittopaperit ovat helppo tapa huolehtia puhtaudesta ja hygieniasta myös kesällä.

Puhtaista tuotteista luontoon ei jää jälkeä

Käytön jälkeen kartonkiset pakkaukset ja astiat on syytä kierrättää uusien tuotteiden raaka-aineeksi.
 
Palauta siis pakkaukset lähimpään keräyskartongin keräyspisteeseen. Taloyhtiökohtaisen keräyksen lisäksi kartonkipakkauksia kerätään yli 1800 keräyskartongin aluekeräyspisteessä (lähimmän kierrätyspisteesi löydät täältä.

Kartongin kierrätykseen kuuluvat kaikki paperista, kartongista ja pahvista tehdyt pakkaukset:    

  • maito- ja mehutölkit (myös folioidut pakkaukset, esim. tuoremehutölkit)
  • muut kartonkitölkit
  • paperipussit ja -kassit (esim. jauhopussit)
  • keksi- ja muropaketit, muut kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset
  • pizzalaatikot
  • munakennot, kartonkihylsyt talous- ja wc-paperirullasta   
  • aaltopahvi    

Litistä ja pakkaa pakkaukset sisäkkäin. Näin ne vievät vähemmän tilaa keräysastiassa. Likainen jogurtti- tai piimäpurkki on hyvä huuhtaista ja antaa kuivahtaa ennen kierrätystä.    

Mökillä käytetyt ja likaiset astiat tai pakkaukset voi kuitenkin joskus olla helpompaa polttaa. Esimerkiksi talouspyyhkeet ja likaantunut pahvi maatuvat myös kompostissa. Ensisijainen vaihtoehto on kuitenkin aina käytettyjen tuotteiden vieminen kierrätykseen uusien tuotteiden raaka-aineeksi. 

Postiluukusta tulevat paperit paperinkeräykseen, kaupasta tulevat kuidut keräyskartonkiin        

Paperi kerätään Suomessa eri säilöön kuin kartonki, sillä paperi ja kartonki uusiokäytetään eri tuotteisiin. Paperinkeräykseen kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, toimistopaperi, puhelinluettelot, pehmeäkantiset kirjat ja värilliset kopiopaperit.

Suomessa kuitupakkausten kierrätys hoidetaan vapaaehtoisesti lainsäädännön vaatimuksia paremmin. Kierrätettävästä paperista ja kartonkipakkauksista valmistetaan esimerkiksi uusien pakkausten raaka-ainetta sekä sanomalehti- ja pehmopaperia.

Puu ja sen kuidut ovat puhdas luonnontuote. Ilmasto hyötyy uusiutuvista raaka-aineista valmistettujen tuotteiden kuten kartonkipakkausten käytön lisäämisestä.

 

 

 

Lisätietoja: Päivi Luoma, pakkausteollisuudesta ja paperin jalostuksesta vastaava päällikkö, Metsäteollisuus ry, puh. 09 – 132 6626

Kierrätysohjeet
Pakkauksen kiertokulku
Paperin ja kartongin kierrätyspisteet