Metsäteollisuuteen syntyi ensimmäinen kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos: Kolme pekkaspäivää pois ja kriisilauseke käyttöön

Tiedotteet |

Metsäalan työehtosopimuksen sopijaosapuolet saivat tänään päätökseen alan työehtoja koskeneet soveltamisneuvottelut. Kyseessä on ensimmäinen kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos. Sopimus pidentää työaikaa vähentämällä kolme kokonaista pekkaspäivää. Lisäksi sopimuksella otetaan käyttöön kriisilauseke.

Sopimuksen piirissä on noin 3 500 metsäalan työntekijää, muun muassa metsureita. Sopijaosapuolet ovat Metsäteollisuus ry, Maaseudun työnantajaliitto ry, Yksityismetsätalouden työnantajat ry, Metsähallitus ja Puuliitto ry. Neuvottelutuloksen mukaan työaika pitenee kolmella työpäivällä.

”Työajan pidennys toteutetaan poistamalla kolme kokonaista pekkaspäivää. Allekirjoituspöytäkirjaan sisällytetyn kriisilausekkeen mukaan taloudellisista etuuksista voidaan poiketa paikallisesti sopien”, sanoo Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Osapuolet saavuttivat neuvottelutuloksen maanantaina, ja niiden neuvottelukunnat suosittelevat hallinnoilleen sen hyväksymistä. Metsäteollisuus ry:n hallinto tarkastelee kaikkia oman toimialansa saavutettuja neuvottelutuloksia ja kilpailukykysopimuksen kattavuutta toukokuun lopussa – molempia yhdessä ja erikseen.

Metsäteollisuus ry pitää myös kuljetusketjun sitoutumista ratkaisuun välttämättömänä. Se oli lähtökohta myös kahdessa edellisessä keskitetyssä työmarkkinaratkaisussa.

”Metsäteollisuus oli viime vuonna Suomen suurin vientiala, ja sen tuotteista 90 prosenttia menee vientiin. Siksi työrauha herkässä kuljetusketjussa pitää taata. Kilpailukykysopimuksen kattavuuden varmistaminen kuljetusketjun osalta on työmarkkinoiden keskusjärjestöjen vastuulla”, Pärssinen toteaa.

Lisätietoja:

Työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen, Metsäteollisuus ry, puh. 040 503 2353, nina.parssinen @ forestindustries.fi

Lakimies Reima Lehtonen, puh. 040 766 3515 reima.lehtonen @ forestindustries.fi