Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto: Rikkidirektiivin kompensaatioista päätettävä nopeasti

Tiedotteet |

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään osaltaan rikkidirektiivin, joka aiheuttaa suomalaiselle vientiteollisuudelle suuremman kilpailuhaitan kuin millekään muulle Euroopan maalle.

Rikkidirektiivi vaarantaa vakavasti metsäteollisuusyritysten toimintaedellytyksiä Suomessa. 

Pahimmillaan rikkidirektiivi aiheuttaa metsäteollisuudelle joka vuosi vähintään 200 miljoonan euron lisäkustannukset, ajaa tuotantoa pois Suomesta ja koskettaa tuhansia työntekijöitä. Rikkidirektiivin tuoma kustannuslisä vastaa kahdeksan suomalaisen paperitehtaan palkkamenoja.

"Toimintaympäristön epävarmuus johtaa jo nyt investointien hyytymiseen. Suomen metsäteollisuudelle syntyvät niin isot lisäkustannukset, että ilman kompensaatiota tuotantoa ohjautuu pois Suomesta direktiivin astuessa voimaan vuonna 2015", sanoo Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen.

"Tiukassa kilpailutilanteessa lisäkustannukset ovat sietämättömiä, sillä niitä ei voida siirtää Suomessa tuotettujen tuotteiden hintaan", Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Vanhala painottaa, että hallituksen on korkea aika ottaa vastuu teollisten työpaikkojen kohtalosta Suomessa ja toteuttaa kompensaatiot täysimääräisenä.

"On hyvä, että hallitus tuo talven kehysriiheen ehdotuksen rikkidirektiivin kustannusten kompensoimiseksi. Päätökset osoittavat, löytyykö tarpeeksi poliittista tahtoa säilyttää metsäteollisuus Suomessa", toteavat Jaatinen ja Vanhala.
 
Lisätietoja antaa:
Timo Jaatinen, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry,
puh. (09) 132 6600
Petri Vanhala, puheenjohtaja, Paperiliitto r.y.,
puh. 0400 759 872