Metsäteollisuuden ajankohtaiskatsaus 29.10.2008

Tiedotteet |

Metsäteollisuuden tuotanto laski tammi-syyskuussa

Suomen metsäteollisuuden päämarkkinamaiden talouskasvu on hidastunut kuluvan vuoden aikana, mikä on vähentänyt alan tuotteiden kysyntää. Erityisesti puutuotteiden kysyntä on heikentynyt tuntuvasti. Myös paperin ja kartongin kulutus Euroopassa on alkuvuonna hieman supistunut. 

Sahatavaran tuotannon lasku jatkui

Viime vuoden lopulla alkanut sahatavaramarkkinoiden maailmanlaajuinen heikentyminen jatkui edelleen kolmannella vuosineljänneksellä ja heijastui sahatavaran tuotantoon Suomessa.

Heinä-syyskuussa 2008 sahatavaran tuotanto väheni neljänneksen vuoden takaisesta jääden noin 2,1 milj. kuutioon. Tammi-syyskuussa sahatavaraa tuotettiin 7,5 milj. kuutiota, mikä on noin 2 milj. kuutiota ja runsas viidennes vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Sahatavaran hinnat ovat laskeneet vuoden 2007 puolivälistä lähtien. Heinäkuussa 2008 vientihinnat olivat neljänneksen alemmat kuin vuotta aiemmin.

Tammi-syyskuussa Suomen sahatavaratuotannon arvo oli noin 1,4 mrd euroa. Tämä merkitsee noin kolmanneksen vähennystä alan liikevaihtoon vuodentakaiseen verrattuna. 

Vanerin tuotanto väheni hieman

Myös vanerin tuotanto supistui kolmannella vuosineljänneksellä. Tuotanto jäi 300 000 kuutioon, mikä oli noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Tammi-syyskuussa vaneria tuotettiin Suomessa hieman yli miljoona kuutiota, laskua vuoden takaisesta noin neljä prosenttia. Tuotannon arvo oli vajaat 600 milj. euroa.

Paperi ja kartongin tuotanto väheni viisi prosenttia

Paperin ja kartongin tuotanto supistui kolmannella neljänneksellä noin seitsemän prosenttia viime vuoden vastaavasta jaksosta.

Tammi-syyskuussa tuotanto väheni viisi prosenttia vuoden takaisesta. Paperia ja kartonkia tuotettiin Suomessa 10,2 milj. tonnia, mikä oli noin 600 000 tonnia vähemmän kuin vuosi sitten. Tuotannon lasku johtui toisaalta kapasiteetin sulkemisesta ja toisaalta heikentyneen markkinatilanteen aiheuttamista seisokeista. Paperin ja kartongin tuotannon arvoksi tammi-syyskuussa arvioidaan runsaat kuusi miljardia euroa.

Lisätietoja:

Esa-Jukka Käär, pääekonomisti, puh. 09 132 6616, esa-jukka.kaar@forestindustries.fi

Lue koko katsaus linkistä: Ajankohtaiskatsaus 29.10.2008