Kesäkuun puukaupassa hyvä tahti

Tiedotteet |

Metsäteollisuus osti kesäkuussa yksityismetsistä 4 miljoonaa kuutiota puuta. Tammi-kesäkuun ostomäärä, lähes 11 miljoonaa kuutiota, oli yli kolminkertainen vuoden 2009 vastaavan ajan ostoihin verrattuna.

Alkuvuoden puukaupan hitaus näkyy kuitenkin vielä siinä, että tämän vuoden tammi-kesäkuun puun ostomäärä on 14 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa pienempi.

Kuitupuuta ostettiin tammi-kesäkuussa 6 miljoonaa kuutiota ja tukkipuuta 4,5 miljoonaa kuutiota.

Puun hinta korkealla

Lähes kaikkien puutavaralajien kantohinnat nousivat 5 prosenttia toukokuusta. Mäntytukin kantohinta oli keskimäärin 56 euroa kuutiolta ja kuusitukin 57 euroa kuutiolta. Koivutukista maksettiin keskimäärin 41 euroa kuutiolta.

Mäntykuidun keskimääräinen hinta oli 16 ja koivukuidun 15 euroa kuutiolta. Kuusikuidun hinta nousi 4 prosenttia, ja siitä maksettiin keskimäärin 19 euroa kuutiolta. Hinnat ovat tällä hetkellä korkealla suhteutettuna 2000-luvun keskimääräiseen tasoon.

Puurakentamisen kasvu tarvitsee tasaisen puuvirran

Puulla on ekologisena ja hyvin rakentamiseen sopivana materiaalina suuret mahdollisuudet rakentamisessa, mikäli se kykenee samaan toimitusvarmuuteen muiden materiaalien kanssa.
Puun tasainen saaminen kilpailukykyiseen hintaan metsästä tuotantolaitoksille on puurakentamisen kasvun ja metsätalouden sekä metsäteollisuuden arvonlisäyksen perusedellytys.

Kaikelle puulle kysyntää

Metsäteollisuustuotteiden tuotannon ja viennin piristyminen alkuvuodesta on lisännyt kotimaisen puun tarvetta. Kaikelle puulle ja metsäenergialle on nyt kysyntää. Kesä on erinomainen aika käydä metsässä suunnittelemassa tulevia puukauppoja.

Lisätietoja:
Anu Islander, metsäasiantuntija, puh. 09 132 96678