Elokuun puukauppatilastot: Puukauppa piristyi ensiharvennusten verovapauden päättyessä

Tiedotteet |

Metsäteollisuus sai elokuussa ostettua yksityismetsistä 5,3 miljoonaa kuutiota puuta. Vaikka määrä lähes kolminkertaistui heinäkuusta, metsäteollisuuden puuhuollon tilanne on vakava.

Tammi-elokuun ostot, yhteensä 17,4 miljoonaa kuutiota, ovat edelleen huomattavasti jäljessä normaalista. Yksityismetsistä tarvitaan vähintään kolminkertainen määrä puuta vuodessa, jotta metsäteollisuuden raaka-ainehuolto voidaan turvata kotimaisella puulla.

Teollisuus tarvitsee edelleen runsaasti varsinkin kuitupuuta. Tammi-elokuussa teollisuus on saanut ostettua mäntykuitupuuta 24 prosenttia ja koivukuitupuuta 39 prosenttia enemmän kuin normaalisti. Kuusikuitupuun ostot jäivät kolmeen neljännekseen normaalista viiden vuoden keskiarvosta.

Koivutukkia saatiin ostettua 90 prosenttia normaalista, mutta mänty- ja kuusitukin ostot jäivät vain reiluun puoleen. Tukkipuun kauppaa hiljentää edelleen sahatavaran heikko maailmanmarkkinakysyntä ja puun korkea kustannustaso.

Ensiharvennushakkuista saatujen tulojen verovapaus päättyi elokuun loppuun, mikä ainakin tilapäisesti vilkastutti puukauppaa erityisesti elokuun viimeisellä viikolla.

Puun hinta on säilynyt korkeana

Kantohinnat pysyivät elokuussa kutakuinkin heinäkuun tasolla. Mänty- ja kuusitukin kantohinta oli keskimäärin 58 euroa kuutiolta ja koivutukista maksettiin keskimäärin 49 euroa kuutiolta. Mänty- ja koivukuidusta maksettiin keskimäärin 16–17 euroa kuutiolta ja kuusikuidusta 22 euroa kuutiolta.

Edelliseen normaaliin puukauppavuoteen 2006 verrattuna hinnat ovat edelleen huomattavasti korkeammalla. Havutukki on 17-21 prosenttia, koivutukki 14 prosenttia, mänty- ja koivukuitu 25–27 prosenttia ja kuusikuitu 3 prosenttia kalliimpaa kuin vuoden 2006 elokuussa.

Kolmannes puukaupoista on hankintakauppoja

Metsänomistajien itse korjaaman hankintapuun markkinatilanne on edelleen hyvä. Tammi-elokuussa ostetusta määrästä yli kolmannes oli hankintakauppoja, kun viime vuoden vastaavana aikana osuus oli vain 14 prosenttia.

Puun ostomäärä yksityismetsistä

Kantohinnat

Lisätietoja antaa:

Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. (09) 132 6678, 040 729 3678