Euroopan komissio valmistelee parhaillaan useita metsien käyttöön liittyviä aloitteita. Valitettavasti puupohjaisen biotalouden mahdollisuuksia ei huomioida riittävästi vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) tavoitteiden saavuttamisessa. Metsäteollisuus jatkaa aktiivista vaikuttamista sekä kansallisesti että EU-tasolla, jotta kasvavat metsävarat ja kestävä metsänhoito sekä puunjalostuksen suomat mahdollisuudet huomioitaisiin EU:n metsiä koskevissa aloitteissa.

Biodiversiteettistrategian vaikutusten arviointi käynnissä vasta nyt

Komissio julkaisi keväällä 2020 EU:n biodiversiteettistrategian toteuttamatta perusteellista vaikutusarviota. Muun muassa metsäteollisuuden toivoman vaikutusarvion sijaan komissio on nyt käynnistänyt jälkijättöisesti arvioinnin 2011−2020 biodiversiteettistrategiasta. Samassa konsultaatiossa kerätään näkemyksiä myös ennallistamistavoitteista ja vieraslajeista. Suomen omavaikutusarvio vuoteen 2030 ulottuvan strategian vaikutuksista on parhaillaan käynnissä. Arvostettu Thünen Institute arvioi biodiversiteettistrategian aiheuttavan huomattavaa puuntuotannon siirtymistä EU:n ulkopuolelle vuoteen 2050 mennessä.

Biodiversiteettistrategian toimeenpanon osalta ovat auki edelleen muun muassa se, mitä tarkoitetaan suojelulla ja tiukalla suojelulla. Huolta herättää komission ehdottama tavoite suojella tiukasti merkittävä osa EU:n turvemaista, kaikki Euroopan primäärimetsät ja vielä toistaiseksi määrittelemättä olevat "vanhat metsät". Määritelmillä voi olla merkittäviä vaikutuksia metsäteollisuuden puunhankinnalle, ja metsäteollisuus onkin vaikuttanut aktiivisesti komission alla toimivan työryhmän valmistelutyöhön.

Euroopan parlamentti valmistelee parhaillaan mietintöä EU:n biodiversiteettistrategian sisältöä koskien. Metsäteollisuus on painottanut muun muassa reilua taakanjakoa suojelutoimissa ja jäsenmaiden toimivaltaa metsäpolitiikassa. Lisäksi metsäteollisuus korostaa kestävän metsätalouden merkitystä edistettäessä luonnon monimuotoisuutta.

Metsästrategian julkaisu lykkääntyy

Komissio aikoo myös valmistella suositukset ns. "closer to nature forestrystä" sekä 3 miljardin lisäpuun istuttamisesta Eurooppaan. CEPI tukee periaatteellisella tasolla komission metsitystavoitteita. Suositukset julkaistaneen osana uusittua EU:n metsästrategiaa.

Komissio on viestinyt, että EU:n metsästrategiaa koskeva tiedonanto annetaan kesäkuuhun mennessä. Tiedonanto on venynyt komission eri pääosastojen valmistellessa samanaikaisesti huomattavaa määrää metsiä sivuavaa lainsäädäntöä. Tähän mennessä komissiolta saatujen tietojen valossa metsästrategiassa painottuvat hiilinielut ja luontoarvot. Metsäteollisuus korostaa edunvalvonnassaan mm. puupohjaisten tuotteiden ja aktiivisen metsänhoidon tärkeyden tunnistamista, metsästrategian koordinoivan roolin vahvistamista sekä kestävyyden eri osa-alueiden tasapainoista huomiointia.

Useita konsultaatioita käynnissä

Komissio valmistelee vauhdilla lainsäädännöllisiä esityksiä, jotka se aikoo julkaista ensi kesänä. Eritasoisia konsultaatioita on tällä hetkellä käynnissä metsästrategian ja biodiversiteettistrategian toimenpiteiden lisäksi mm. metsäkatoa ehkäisevästä lainsäädännöstä, EU:n puutavara-asetuksesta, uusiutuvan energian direktiivistä ja LULUCF:stä. Vaikuttamistyötä tehdään yhteistyössä eri etujärjestöjen kanssa Suomessa, Brysselissä ja samanmielisissä jäsenmaissa.