Metsäteollisuus ry:n kevätseminaarin key note -puhuja, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kuvasi omassa esityksessään talouspolitiikkaa koronakriisin jälkeen ja kysyi, mistä saadaan vauhtia kilpailukykyyn ja kestävään kasvuun. Rehnin painotti, että euroalueella ja Suomessa on syytä jatkaa elvyttävää talous- ja rahapolitiikkaa. Samalla hän painotti investointien keskeistä roolia talouden kasvussa.

– Euroalueen talous on vielä koronakriisin kourissa. Kolmas aalto runtelee Euroopan yhteiskuntia. Euroalueen kuitenkin odotetaan elpyvän asteittain, kun pandemia hellittää ja euroalueen inflaation odotetaan yhä jäävän ennusteiden mukaan hitaaksi, itse asiassa liian hitaaksi, vaikka se jonkin verran nopeutuikin vuoden alussa, Rehn sanoi.

Maamme rahapolitiikan toteuttamisen johtaja painotti investointien keskeistä roolia talouden kasvussa.

– Suomessa metsäteollisuuden investoinneilla on perinteisesti ollut suuri merkitys. Viime vuosien hankkeista Äänekoskelle rakennettu ja Kemiin tuleva biotuotetehdas muodostavat jo kahdestaan lähes kolmen miljardin euron kokonaisuuden. Lisäksi suuria, yhteensä satojen miljoonien arvoisia investointeja on tehty myös muun muassa sahateollisuuteen. Kansantaloutemme mittaluokassa nämä luvut ovat hyvin merkittäviä panostuksia kestävään kotimaiseen työhön ja yhteiskunnan hyvinvointiin, Rehn totesi.

Tulevan kehityksen kannalta on Rehnin mielestä olennaista, että metsäteollisuus on vakavasti sisäistänyt kiertotalouden ja biotalouden merkityksen.

– Tätä kautta Suomi on jatkossakin kestävällä tavalla vihreän kullan maa. Ja totta kai odotan suurella mielenkiinnolla vielä selvityspöydällä olevien metsäteollisuuden investointi- ja kehityshankkeiden tulemia – toivottavasti myönteisiä.

Rehn myös alleviivasi, että Suomen kustannuskilpailukyvyn kehitysnäkymää suhteessa verrokkimaihin on syytä seurata tarkasti. Sen heikkeneminen uudelleen rajoittaisi vientialojen tuotannon ja työllisyyden suotuisan kehityksen edellytyksiä ja siten talouden elpymistä koronakriisin hellittäessä.

Olli Rehnin koko puhe on luettavissa täällä.

Rehnin esitystä seuranneessa poliitikkopaneelissa Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Antti Häkkänen (kok.) ja Ville Tavio (ps.) debatoivat muiden muassa TKI-rahoituksesta, kilpailukyvystä ja EU:n elpymisrahoista.

Voit katsoa koko seminaarin tästä tallenteesta.