Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelija metsäalaan perehtymässä

Hannu Niiniaho, 17 vuotta, Herttoniemen yhteiskoulusta oli Stora Ensolla kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelujaksolla. Harjoittelussa Hannu pääsi tutustumaan metsäalaan ja sen työntekijöihin monipuolisesti niin pääkonttorilla, metsässä, puuterminaalissa kuin paperitehtaallakin.

 ”Metsäala on Suomessa niin iso, että on hyvä ottaa se huomioon ammatinvalintaa miettiessä. Siksi oli hyvä päästä tutustumaan metsäalaan”, kertoo Hannu. Hän pääsi oppimaan, mitä ihmiset pääkonttorilla tekevät ja keitä siellä työskentelee, mitä tehdään Helsingin metsäpalvelupisteellä ja Porvoon hankintatoimistolla sekä millaista on maastokäynnillä. Lisäksi Hannu tutustui Stora Enson Anjalan paperitehtaaseen ja sen yhteydessä olevaan puuterminaaliin.

”Pääkonttorilla sain esimerkiksi tietoa työturvallisuudesta, Stora Enson valmistamista erilaisista papereista ja oikeastaan kaikesta, mitä paperipuolen hommiin kuuluu. Yksi työntekijä kertoi metsäteollisuudesta kokonaisuutena ja siitä, mitä kaikkea kuuluu metsäalaan, kuten esimerkiksi yritykset, yhdistykset, riista ja metsänhoito”, summaa Hannu.

”Porvoon hankintatoimistolla näin, mitä metsäasiantuntijat tekevät ja esimerkiksi pääsin laskemaan yhden metsikön keskipituutta ja läpimittaa. Kävimme myös katsomassa saarihakkuuta. Metsäasiantuntijan kanssa kävimme edellisenä päivänä merkkaamassa alueen nauhoin”, kuvailee Hannu päiviä hankintatoimistolla.

Tehtaalla Hannu seurasi, kun rekoilla ja junalla tuotiin puuta terminaaliin ja kurottajan kyydissä hän näki, miten puu siirrettiin kuorimoon ja edelleen käsiteltiin kuorimossa. ”Mieleenpainuvinta Anjalassa käynnissä oli nähdä, miten puut kulkivat kuorimon linjaa pitkin kohti tehdasta ja miten paperikoneesta tuli ulos valmis rulla. Se yllätti, kuinka monta kirjaa muutamasta 4,5 metrin pätkästä puuta saa tehtyä.” Terminaali- ja tehdaskierroksen aikana terminaaliesimies paljasti, että kahdesta 4,5 metrin pätkästä kuitupuuta saa valmistettua paperin 143:een Mielensäpahoittaja-kirjaan. ”Oli mukava kuulla tarkka prosessi puun matkasta metsästä terminaaliin, sieltä tehtaalle ja itse paperinvalmistusprosessi tehtaalla”, kehuu Hannu vierailua Anjalassa.

”Kaikkiaan opin kahden viikon aikana paljon! Ihmisten kertomuksista sain tietoa Stora Enson ja metsäalan valmistamista erilaisista tuotteista. Yllätti, miten monipuolisesti Stora Enso loppujen lopuksi valmistaa niitä.”

”Parasta oli, että pääsin hyvin monipuolisesti tutustumaan erilaisiin asioihin oppien samalla. Tutustumisjakso oli hyvä ja mielenkiintoinen kokemus. Tämä on varmaan erikoislaatuisin ja kattavin Tutustu työelämään ja tienaa -jakso. En usko, että kovin monessa muussa paikassa pääsee näin laajasti tutustumaan alaan. Sain kattavan kuvan yrityksestä ja metsäalasta”, tiivistää Hannu. ”Voisin suositella tätä kaverille.”